България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Синоптик: Циганското лято свърши, сняг ще има не само в планините, градусите падат

Идва период с опасни за шофьорите сутрешни мъгли, които водят до поледици, предупреди Петър Янков

10.11.2022 | 07:54 Редактор: Елеонора Танева

В София вчера пуснаха парното. Точно навреме за задаващата се студена вълна.

"Циганското лято свършва днес. От петък започва по-продължителна промяна на времето, с понижение на температурите. В петък следобед ще превалява в Стара планина, над 2 000 метра валежът ще бъде от мокър сняг. В събота  валежи ще има над Рила и Пирин, по високите части отново от мокър сняг. Но ще бъдат оскъдни, 5-8 литра на квадратен метър. В неделя ще има повече слънце в източните райони, температурите през почивните дни средно ще бъдат 10-15 градуса, в събота 12-17", прогнозира синоптикът Петър Янков пред "България сутрин".

Той ни предупреди да се готвим за чувствително захлаждане през следващата седмица. Максималните температури ще достигнат 16-17 градуса.

"Очакват ни обилни валежи. Ще има чувствително понижение на температурите, валежи от мокър сняг ще има по високите части на планините и по високите полета в западните части. Тези снеговалежи ще бъдат бързо стопени. Максималните температури ще бъдат 5-10 градуса. Зимата дава сериозна заявка за своето настъпване с тези валежи", коментира Янков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му по-сериозни валежи ще има на 16-17 и 19-20 ноември. Като мокър сняг ще падне и в населени места, но той бързо ще се стопи.

"По-сериозните валежи ще бъдат около 19-20 ноември, след това следва период на студено време с преохладени мъгли, с ниски температури от 0-3 градуса, а максималните ще достигат 5-11 градуса. После ще има по-сухо време, но с чести мъгли, които са опасни за транспорта, ще има участъци в сутрешните часове със заледяване", предупреди синоптикът.

Гледайте целия разговор във видеото.