fallback

АИКБ: Глупост е, че бизнесът трябва да се приспособи към високите цени на тока

"Удължаването на бюджета е единствено възможно решение за бизнеса, когато няма правителство", посочи гостът

04.11.2022 | 09:00 Автор: Ваня Кузманова

От 1 януари бизнесът ще може да получава компенсации заради скъпия ток. Таванът на тази помощ ще е в размер на 200 лв. за мегаватчас. 

"Имаме 200 лв. регулирана цена за небитовите потребители на свободния пазар. Това не е размер на компенсация. Цените средно в ЕС за малкия и среден бизнес на електроенергията са точно такива - 200 лв. за мегаватчас. За големите предприятия цената е значително по-ниска", заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в ефира на "България сутрин".  

По думите му целта е нашите предприятия също да получават по-ниска цена, за да бъдат при равни конкурентни условия спрямо ЕС. 

"Бизнесът ще бъде по-конкурентоспособен и ще мине по-леко през кризата, която започва. Това е действие по посока на ограничаване на инфлацията", допълни гостът.  

Неговото мнение е, че е глупост, че бизнесът трябва да се приспособи към високите цени на електроенергията. 

"При тези цени бизнесът напуска ЕС. Приспособяването към тях може да бъде чрез затваряне или напускане, защото цените в останалия свят са много по-ниски, а ние продаваме на едни и същи пазари. Затова има регламент за справяне с високите цени на енергията, а не за приспособяване. Ако една компания е на загуба, тя фалира", изтъкна Велев пред Bulgaria ON AIR.

"Удължаването на бюджета е единствено възможно решение за бизнеса при отсъствието на редовно правителство. Този бюджет, който в момента действа, е от 1 октомври. Той е един много нов бюджет, който е адаптиран към сегашната ситуация и няма проблем да бъде удължен с няколко месеца", посочи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Когато се актуализираше бюджетът, ние искахме средносрочно как ще се отразят тези нива на разходи и съответно какви са приходите срещу тях. Това не беше направено тогава, направи го сега служебното правителство. Оказва се, че, ако проектираме напред тези разходи и съответно приходите, даже при оптимистични сценарии, бюджетът ще бъде на дефицит от порядъка на 11-12 млрд. лв., над 6% от брутния вътрешен продукт. Ще се наложи всяка година да взимаме нови заеми от порядъка на 16 млрд. лв.", заключи Велев.   

Гледайте целия разговор във видеото.  

fallback
Още от България сутрин
fallback