България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Във вихъра на сиромашкото лято сме, очаква ни рязко застудяване в средата на ноември

"От 13-и до 16-и се очакват температури между 2-10 градуса", коментира Петър Янков

03.11.2022 | 09:17 Редактор: Петя Кръстева

Температурите по-нищо не показват, че вече ни очаква зима.

Средните температури за ноември са между 10 и 15 градуса. Днес температурите ще са между 20-25 градуса, които са с около 8-10 градуса по-високи от нормалните за сезона. Намираме се във вихъра на сиромашкото лято. Това ще продължи, въпреки очакваните валежи през почивните дни, които ще понижат температурите - дневните ще бъдат около от 14 до 19 градуса в населените места, а по планините ще превали и мокър сняг. Топлото време ще продължи до 10-11 ноември, след което ще настъпи пълен обрат със сериозни заявки на зимата. Това прогнозира синоптикът Петър Янков в ефира на "България сутрин". 

По думите му би било добре шофьорите да сменят гумите си със зимни до 10 ноември, тъй като след тази дата се очакват превалявания от сняг. 

"Очакват се резки застудявания. От 13-и до 16-и ноември в населените места се очакват температури между 2 и 10 градуса по най-топлите места. В северните части на страната ще превалява и сняг, но няма да има сериозни натрупвания", прогнозира Янков. 

Според синоптика съботата ще бъде по-подходяща за планински туризъм. Валежи се очакват в неделя - по-съществено в крайните югозападни райони заради средиземноморски циклон. 

"С нахлуването на по-студен въздух след 10-11 ноември ще се осъществи и едно усилване на вятъра", подчерта синоптикът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Петър Янков обобщи, че в този период от годината времето е динамично и се наблюдава рязка смяна на резултатите от прогнозите.

Гледайте целия разговор във видеото.