България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С фолклор в душата: Интерактивна изложба представя магията на непознатите хора̀

"Танците от Шоплука" е в Ларгото и ще продължи 10 дни

02.11.2022 | 09:48 Редактор: Искра Ангелова

Чрез интерактивна изложба "Танците от Шоплука" група младежи ни пренасят в дълбините на шопския фолклор. За да съберат пълната палитра от различни танци, групата с име "Таратанци" посещава редица шопски читалища.

"Цяло лято обикаляхме различни читалища, работихме с хора от местните общности. Хореографи ни представиха хора̀, които те са научили от своите баби и дядовци, хора̀, които не са толкова популярни, те се играят само там. Радвам се, че те успяха да ни ги покажат по нашия начин - стъпвайки върху лист с боя", каза режисьорът Емануила Живкова в студиото на "България сутрин".

По този начин те са дигитализирали 20 хора̀, като на изложбата ще бъдат представени графично.

"Това беше предизвикателство и за нас, защото за първи път по такъв органичен начин вземаме отпечатъците - директно от краката на танцьорите. На тях им е по-трудно, защото трябва да е бавно, но се справиха чудесно", коментира съоснователят на фондацията Петра Марѝно в ефира на Bulgaria ON AIR.

В предишен проект пък успяват да запазят цели 35 хора̀.

"За момента са 55 хора̀, като през това лято обиколяхме и по друг проект. Там пък запазихме 60, общо взето ще имаме над 100 хора̀, но най-вероятно ще може да ги представим към края на другата година. Шопските хора̀ са много динамични, имат тънкости в движението, но красотата им е еднаква", допълни Живкова.

А за феновете организаторите са приготвили и тениски.

Изложбата е в Ларгото и ще продължи 10 дни, като стартът ѝ беше даден на 1 ноември. По време на нея ще има 3 събития. На 3 ноември ще има урок по Граовско хоро. На 6 ноември самодейци ще представят шопски хора, а на 8 ноември ще има урок по народни танци.

Гледайте целия разговор във видеото.