България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Аудиокнига-игра е нова алтернатива в образованието, какъв е ключът за ученето при децата?

Ангел Георгиев смята, че играта е естественият начин, по който всеки един открива света

01.11.2022 | 09:17 Редактор: Ирена Бакърджиева

Играя, уча и умея. Така създателите на образователната платформа Знам.БЕ за изминалите години показват, че ученето под формата на игра е възможно. Всички ресурси в платформата са безплатни и са насочени както към децата, така и към преподавателите.

"Преди 3 години направихме първия си инструмент, с който дадохме възможност на децата да разберат с техните интереси какво могат да започнат да правят, когато пораснат и когато искат да работят, за да може да им е интересно. Вярваме, че когато на едно дете му е интересно нещо, то може да научи повече и може да работи по-добре. Последното нещо, което направихме, е тази история аудиокнига-игра, която по художествен начин представя на учениците каква е българската история", каза основателят на Знам.БЕ - Ангел Георгиев в студиото на "България сутрин".

По думите му чрез въпросника децата си отговарят на това какво могат да правят, когато пораснат, а чрез интерактивните уроци успяват да си отговорят на въпроса защо им трябва дадено знание.

"Другото, което направихме, е един подкаст, в който записваме учители, които разказват успешните си практики в класната стая. По този начин помагаме на други учители да разберат какво могат да правят в техните часове и по този начин да стане още по-добро образованието", обясни Георгиев за Bulgaria ON AIR.

Той посочи най-важното качество на един учител, а именно да слуша децата и да говори с тях като с възрастни.

"Играта е естественият начин, по който всеки един открива света, а децата още повече. Ако провокираме децата да играят повече, по този начин ще могат и да учат", категоричен е гостът.

Според него тези знания остават по-дълго, защото чрез играта децата показват нещата, които знаят и с това надграждат нещо ново.

"Въпросникът е подходящ за всички възрасти, дори за деца, които все още не могат да четат и пишат - заедно с техните родители и учители могат да го решат. Интерактивните уроци са между 8 и 15 минути. В момента децата имат много по-кратък период на съсредоточаване. Един учебен час от 40 минути може да бъде с фокусирани 10-20 минути учене и цялото друго време е за организация, говорене с децата", разясни Георгиев.

Той уточни, че озвучаването на уроците в платформата е от деца, за да бъдат най-полезни, интересни и по-близки до връстниците си.

"Аудиокнигата-игра е нещо ново. Тя е само демоверсия, нашата цел е тази книга да може да се чуе за между 15 и 30 минути за всички разклонения. Инструментът аудиокнига-игра много вярваме, че може да влезе навсякъде – не само в училище, а и извън него. Нашата цел е да напишем цяла книга за историята и след това да прехвърлим този модел към математика, български език и да направим такава поредица от аудиокниги-игри", посочи гостът.

Гледайте видеото с целия разговор.