България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Панев, ДБ: Не даваме подкрепа на всяка цена - по-добре избори, отколкото вяло правителство

Прекалено разточителният бюджет е една от червените линии за партията

26.10.2022 | 09:25 Редактор: Елеонора Танева

Президентът Румен Радев връчва първия мандат за съставяне на правителство. След избора на председател на НС, Бюджет 2023 е следващата гореща тема сред партиите в НС.

"Без стабилно парламентарно мнозинство е по-добре финансовото министерство да не внася бюджета, защото ще стане мармалад. Ще има наддаване, каквито заявки се дадоха още миналата седмица. Има партии, които биха похарчили още над тези 6,6% заложен дефицит", коментира депутатът от "Демократична България" Владислав Панев в студиото на "България сутрин".

Народният представител прогнозира ръст на лихвите по ипотечните кредити до края на годината, което ще увеличи драстично вноските, в някои случаи дори двойно.

"Най-важното е да осъзнаем къде се намираме в момента, глобалната криза ще дойде и в България. Алтернатива за младите семейства може да се окаже миграцията. Имаме предложение за данъчни облекчения за семейства с деца, да не се плащат данъци върху по-голяма сума. Въпрос на търсене на мнозинство е. Това е социална мярка, нашият егоистичен интерес е да има млади хора, които да ни плащат пенсиите след 20 г.", заяви Панев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в прогнозния дефицит от 6,6% са подценени приходите. А в бъдещите преговори за съставяне на правителство приоритет ще бъде финансовата стабилност на държавата.

"Вероятно от "Продължаваме промяната" ще ни поканят на преговори. Подкрепа няма да дадем на всяка цена, не бихме се съгласили с прекалено разточителен бюджет. България не е в голяма опасност, нашите публични финанси са доста добри", допълни Панев. 

Депутатът уточни също, че ДБ има готовност за управленска програма.

"Инвестиционните потоци към България пресъхват, в момента финансирането или го няма, или е на висока цена като лихви и капитал. Важно е да отпушим инвестиционния процес, законите да бъдат приети и да търсим мнозинство за евентуално управление", посочи Панев.

Събеседникът очерта големите различия, които ДБ има с БСП - по отношение на позицията за войната в Украйна и размера на бюджетния дефицит.

"На България не ѝ е нужно какво да е правителство. Ако ще е вяло, по-добре да ходим на избори. Не съм голям оптимист, че може да има реформаторско правителство. Ако има шансове, трябва да ги използваме, умерен песимист съм", заключи Владислав Панев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Мария
преди 1 година
Само не знам ДБ откога се взеха чак за такъв фактор. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
А сега де
преди 1 година
Един вика на всичко сме готови, друг - обратното....от ДБ не си ли общуват вътрешно? Сигнализирай за неуместен коментар