fallback

Синоптик: Още малко циганско лято и зимата идва ударно със сняг

В четвъртък започва захлаждане, прогнозира Александрина Янкова

24.10.2022 | 08:26 Автор: Елеонора Танева

Поредна седмица започва с високи температури. 

"През новата седмица ще се радваме на циганско лято, до сряда температурите ще се доближават до летните стойност. В Югозападна България и в Горнотракийската низина ще има условия за 26-27 градуса", заяви синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че от четвъртък в страната се очаква вятър от североизток, който ще доведе до понижение на температурите с 5-6 градуса. Янкова каза и кога ще дойде зимата.

"Още в началото на ноември ще усетим по-чувствително захлаждане. Валежи от сняг се очакват през втората половина на ноември. Има противоречиви мнения каква ще бъде зимата. Колеги бяха казали, че очакваме да бъде по-мека, но наскоро се появи нова прогноза за изненадващо студена зима с обилно количество валежи", заяви синоптикът пред Bulgaria ON AIR.

Над Балканите също ще бъде по-топло от нормалното за края на октомври. И ако при нас се очаква захлаждане, то в Гърция уикендът ще бъде топъл и слънчев, с максимални температури до 27 градуса.

Янкова подчерта, докато ние се радваме на хубаво време, в Нигерия са на ръба на оцеляването заради продължаващите валежи.

"Над 600 души са починали от наводненията. Над милион са вътрешно разселените, унищожена е земеделска земя, която е основно препитаниe. Населението дълго време се бори със сушата и се молиха за малко дъжд. Това ни напомня да бъдем отговорни към природата", призова Янкова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback