fallback

Синдикат "Защита": Ситуацията в Спешна помощ е трагична, новите депутати да спрат с лъжите

Медици са готови да вдигнат палатков лагер пред НС, обяви Красимир Митов

18.10.2022 | 08:23 Автор: Петя Кръстева

На своя професионален празник медици от цялата страна излизат на национален протест. Утре пред Министерството на здравеопазването те ще поискат по-високи заплати. Организатор на протеста е Националният синдикат "Защита".

Социалният диалог с предишната и тази власт липсва. За близо 2 месеца, след като служебният кабинет дойде на власт, сме изпратили поне 10 писма. Едва вчера получихме покана, когато вече беше организиран протестът. Тази история не е от днес - протестите са още от миналата година през август, след които бившият кабинет сипеше обещания и накрая премиерът Петков съобщи, че вдига началната стартова заплата на лекари, санитари, сестри. За съжаление, една част от това не е изпълнено и до ден днешен. Това заяви председателят на Националния синдикат "Защита" Красимир Митов в ефира на "България сутрин".

По думите му бившите управляващи твърдят, че "парите ще ги има, потвърди го и служебният министър". Когато обаче идва времето за увеличението им, едната от страните вече казва, че парите ги няма. 

"След тези 22 млн. лева служебният министър отново излезе и каза "Министерството отпуска близо 10 млн. лева за изравняване". За голямо съжаление обаче и тези 10 млн. лева липсват", подчерта той.

Според Митов управляващите са забравили, че в системата на Спешна помощ има не само лекари, сестри и санитари, но и шофьори, фелдшери, парамедици и администрация.

В ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Синдиката поясни, че целта на предстоящия протест е новите депутати да спрат с лъжите и въпросните обявени суми да бъдат отпуснати. 

"Ситуацията в Центровете за спешна помощ е повече от трагична. Половината от персонала са пенсионери в доста напреднала възраст. Младите хора напускат страната", констатира той. 

В отговор на въпрос какво месечно възнаграждение би удовлетворило служителите в Спешна помощ, Митов каза, че се придържат към обявеното от министъра - 2600 лева за лекар.

"Там въпросът не е единствено за заплатите, имат още 5-6 искания. Те настояват за промяна в категорията - да бъдат изравнени с пожарникари и полицаи. Те настояват за увеличаване на цената на храната, промяна в ставката за нощен труд", добави Митов.

И обобщи, че от 11 часа във вторник им предстои среща в Министерството на здравеопазването и имат готовност да издигнат палатков лагер пред Народното събрание, докато не бъде приет бюджетът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback