България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гл. архитект на Елин Пелин: Общината ни е от петте в България с положителен прираст

Местоположението и градската среда привличат нови жители

18.10.2022 | 07:58 Редактор: Ирена Бакърджиева

Какви са предизвикателствата пред модерното управление на общинските територии? На специална областна конференция община Елин Пелин събира на една маса експерти и архитекти.

"Достойният предмет и замисъл на конференцията е да бъдат обсъдени аспектите и проблемите при планирането и предлагането на общите устройствени планове. Това е един от т. нар. оупове на общини, които представляват един гръбнак в планирането и развитието на територия в хоризонт 15-20 години, като акцентът върху това нещо ще бъде поставен върху механизъм, с който една община ще може да планира и развива своите общински терени. Конференцията е планирана за 21 октомври, домакин е община Елин Пелин", заяви главният архитект в община Елин Пелин Борислав Кръстев в студиото на "България Сутрин".

Според него основните предизвикателства пред модерното управление на общинските територии са използването на механизмите, които действащата иновативна уредба предоставя, и търсенето на нови такива, за да бъдат тези територии по-добре планирани и управлявани в по-сериозен хоризонт от време. И чрез заложените в тези планове параметри да се прогнозира и осъществи дълготрайно и устойчиво развитие на общините и на проблемни части от тях.

"Вчера в приемно време при мен дойдоха доста хора, които имат интерес към закупуване на терени в територията на общината. Освен местоположението на града, едно от нещата, които ги привлича, е именно градската среда. Общината доста години инвестира изключително много в средата на живот", уточни гостът пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че община Елин Пелин е една от тези с най-висок брой разрешения за строеж, но преди години преимуществено са били издавани разрешения за строежи за нежилищни имоти. Той посочи, че след Ковид вълната броят на разрешенията за жилищни сгради се е увеличил значително.

На въпроса дали амбицията му е повече хора да избират Елин Пелин за място, където да живеят, той отвърна:

"Това е амбицията на ръководството на общината и на целия екип и виждаме, че това нещо се оценява от нашите съграждани и от тези, които тепърва предпочитат общината за свой дом. По данни на НСИ община Елин Пелин е една от петте общини в страната с положителен демографски прираст за последните 10 години", уточни Кръстев.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Голям срам
преди 10 месеца
Човек, който отвлича деца със съучастник, не трябва да бъде канен в телевизии Сигнализирай за неуместен коментар