България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Да си учител е призвание": Народна певица остави сцената, за да преподава

"Все повече млади учители влизат в системата", сподели Светла Дукатева

14.10.2022 | 07:51 Редактор: Искра Ангелова

Образованието като кауза и призвание - народна певица остави сцената на заден план и избра да преподава.

"Да си учител е призвание. За себе си често признавам, че тази професия откри мен, защото записах в Софийския университет, за да имам завършек на образованието си и да имам самочувствието, че познавам музиката. Впоследствие нямах сериозни намерения да започвам да работя. Но в живота няма случайни неща, защото работата в училище ме откри чрез обаждане на мой колега, който ми каза, че в едно от училищата се търсеше спешно учител по музика", каза учителят Светла Дукатева в студиото на "България сутрин".

Все пак тя се вслушва в съветите на Илиян Михов - Баровеца и започва работа в училище в квартал "Младост" в София, а днес вече е класен ръководител в 55-о училище.

"Доста голяма е отговорността да бъдеш класен и като цяло да бъдеш учител. За момента се чувствам добре, класът ми е много готин. Не се смятам за толкова известна, но със сигурност учениците ми се радват. Много често искат да им пея. Те усещат, че наблягаме на фолклора, усещат, че го приемам лично и с афинитет", допълни Дукатева в Bulgaria ON AIR.

Тя смята, че има възход в образователната система от гледна точка на преподавателите.

"Все повече млади учители влизат в системата. Все повече се разработват иновативни системи. На моите колеги много им се работи и искат да предадат всичко, което знаят. Подтиквам родителите да насочат децата си към изкуството, към спорта, да не е само математика", коментира народната певица.

И добави, че учи децата да бъдат добри хора и да могат да прощават.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК