България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Ендокринолог: Рискуваме 12 г. от живота си, ако се храним безразборно и затлъстяваме

Основната причина за затлъстяването е преяждането и липсата на физическа активност, предупреди д-р Явор Асьов

12.10.2022 | 08:09 Редактор: Елеонора Танева

Два милиона от възрастното население в България е със свръхтегло, половината от тях са със затлъстяване. При децата 200 000 са със свръхтегло, 67 000 от тях - със затлъстяване. 

"Основната причина за затлъстяването е преяждането и липсата на физическа активност. В последните 50 г. честота на случаите на затлъстяване се е утроила. Всеки може да разбере дали има затлъстяване като изчисли индекса на телесната си маса - да раздели теглото на ръста на квадрат и ако цифрата е над 30, трябва да потърси лекарска помощ", каза ендокринологът д-р Явор Асьов в студиото на "България сутрин".

Също така е добре да се следи обиколката на талията. Специалистът посочи, че при жените тя е добре да бъде до 80 см, при мъжете - до 94. А както при повечето заболявания, така и при затлъстяването, хората късно търсят лекарска помощ. И то заради съпътстващите заболявания, до които води затлъстяването.

"Според съвременните изследвания над 250 заболявания са свързани със затлъстяването - сърдечно-съдови, захарен диабет, ставни, болести на репродуктивната система. При болестно затлъстяване жените губят 9 г. живот, мъжете - 12 г.", предупреди ендокринологът.

"По-тревожно е положението при мъжете. Жените в България търсят по-рано лекарска помощ, това за тях е повече козметичен проблем. Мъжете отиват на лекар, когато се развие диабет или сърдечно заболяване - 10 г. след развитието на болестта. При тях видимото затлъстяване е около талията, при жените повече в областта на ханша", уточни д-р Явор Асьов пред Bulgaria ON AIR.

Ендокринологът предупреди, че в основата на затлъстяването е неправилното хранене. Той не препоръчва крайни диети. 

"Трябва да се промени режимът на хранене. За предпочитане е консумацията на повече зеленчуци, немазни меса, риба, въглехидрати - хляб, картофи, ориз, плодове. Най много трябва да се избягват мазни, пържени храни, сладки, напитки с калории, включително и алкохол. С газираните напитки внасяме в организма калории, без да имаме чувство на ситост", добави ендокринологът.

Препоръката му е за балансиран хранителен режим, който да е подходящ за дълго спазване в забързаното ежедневие. Както и редовни профилактични прегледи. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК