България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Антарктическият стопаджия" - Христо Пимпирев, за "другия" свят на континента и какви са опасностите?

Той представя първата си биографична книга

29.09.2022 | 09:10 Редактор: Искра Ангелова

Приключенецът, неуморният пътешественик и полярният учен проф. Христо Пимпирев представя първата си биографична книга. "Атлантическият стопаджия" излиза по повод предстоящия му юбилей. Луксозното издание ни показва над 200 цветни фотографии и много вълнуващи истории.

"Трудно беше да разкрия личния си свят пред хората, защото от дълго време ме канят. Аз се дърпах супер много, не исках, но като видях как пазарът беше залят с биографични книги на всякакви артисти, певци, си казах: "Защо да няма и книга на един учен". Тя е написана много интересно, не е като нормална биографична книга, която включва детски и студентски години, после кариера", каза проф. Пимпирев в студиото на "България сутрин".

По думите му тази книга е едно пътешествие.

"Тя е писана по време на път. Иглика Трифонова, която е съавтор, ме следваше и имаше научни проекти в Антарктида. Тя имаше интервюта с мен още по време на полета до Буенос Айрес - как огромната жега там, която ни засипва, води до токов удар и пълен мрак в града", допълни полярният учен в ефира на Bulgaria ON AIR.

Между страниците ще разберем и къде са били първите му любовни трепети.

"Завиждам на всички, които отиват за първи път в Антарктида, защото усещането е неповторимо. Там отиваш на друга планета, то не прилича на този свят, това е по-хубавият свят. Там забравяш за пари и паспорти, там основна разменна монета е приятелството, помощта, живее се съвсем различно", подчерта проф. Христо Пимпирев.

Признава, че има над 30 експедиции.

"Температурата на Антарктида е -89 градуса по Целзий. Толкова е и на Марс. Там има много редни метали, които ние трябва да се върнем в пещерите, ако не ги добиваме. Там има пречки, които са опасни за човешкия живот", категоричен е ученият.

Той сподели, че наскоро леопардов тюлен е изял англичанка.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК