България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Сатирата" празнува рожден ден, стартира сезона с постановка на Бойка Велкова

"Постоянната съпруга" е за модерния човек, попаднал в капана на илюзията си

28.09.2022 | 10:21 Редактор: Петя Кръстева

Сатиричният театър "Алеко Константинов" отбелязва своите 65 години. Театралният сезон започва ударно. Началото се поставя с комедията "Постоянната съпруга". Любовен триъгълник, много смях, но и много задълбочени размисли се крият зад постановката, чийто режисьор е Бойка Велкова.

"Стилът на Съмърсет Моъм е изящен, пълен с бляскав диалог, неочаквани финали и виртуозни интриги. Това е една комедия на нравите. За съжаление, тя е за изневярата и трагедията за либидото, защото човек много трудно може да живее с един партньор и може да му даде всичко - да опознае Бога в него, да преживее всички възможности в живота с него. Пиесата ни показва модерния човек, облечен добре и нахранен, обитаващ луксозни къщи и домове, попада в капана на собствената си илюзия", заяви актрисата и режисьор Бойка Велкова в студиото на "България сутрин".

Актрисата Вилислава Кирилова, която влиза в главната роля в пиесата, подчерта най-трудната част от подготовката - тя припомня ценности, които сме сложили на втори план.

"Бойка много ни помага в индивидуалния подход, в това всеки да разбере персонажа си. Показа ни метода на работата през предмети, които показват вътрешния ни свят - персонажът казва едно, но тялото друго", категорична бе тя. 

Режисьорът допълни, че Моъм "въвежда в новоевропейската драма образа на жената, която воюва за своята себеизява, за една икономическа, финансова и дори сексуална независимост".

"Актьорите се обединяват с любов, разбиране и дълбоко търпение", заяви Велкова пред Bulgaria ON AIR. И посочи, че да бъдеш режисьор и актьор е еднакво трудно.

Спектакълът ще има две предпремиерни представления - на 1 и 2 октомври, премиерата е на 3 октомври. Следващите дати са 8 и 23 октомври. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК