България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Клиенти нападат таксиметрови шофьори: Искаме правосъдие, а не адвокатска свинщина

Красимир Цветков и Апостол Вълчев разказаха фрапиращ случай в "България сутрин"

16.09.2022 | 08:03 Редактор: Ирена Бакърджиева

Таксиметрови шофьори настояват за по-строги наказания за нападения, извършвани над тях от клиенти. С настояване за промяна и повече гласност таксиметровите шофьори организират и протест пред Съдебната палата в София.

"Проблемът със сигурността на колегите по време на работа е от много години. Конкретният повод за днешното мероприятие е поредното дело, този път на Върховната съдебна инстанция. Все още нямаме окончателно решение на делото, очакваме днес това да се случи. Надяваме се на истинска справедливост спрямо извършителите и възмездие за колегата. Това не е единственият случай на нападнат шофьор. Само за последната година тежките случаи са над 5", заяви Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат в студиото на "България сутрин".

Апостол Вълчев, който преди няколко години беше прострелян от двама клиенти, разясни, че на първа инстанция са излезли присъди, които и той, и подсъдимите са обжалвали. Те са били за 6 и 16 години.

На втора инстанция са намалили едната присъда от 6 години на 4 и половина, а другата е останала 16 г. По-късно от Апелативен съд – Бургас преквалифицирали делото и намалили допълнително присъдите на двамата подсъдими.

"Около 20 часа бях изпратен от таксиметрова фирма в Ямбол в близко село, където бях нападнат от двама престъпници. Те бяха въоръжени с въздушна пушка, газов пистолет и нож. Стреляли са със забранен патрон - с дупка в челото, този патрон, като влезе в тялото, се пръска на много части. До момента в мен има доста проектилин. Отивам на поръчката, виждам човек в банкета, където няма никого, на тъмен участък, стои с два сака, слагам ги в багажника, другият стои в канавката - въоръжен. И когато затварям багажника, започва стрелба без причина, след което със сетни сили успявам да се измъкна, виждам само единия, който стреля, той искаше до последно да ме довърши", разказа Вълчев за инцидента.

Мотивите на съда за тази промяна са, че независимо, че нараняванията са в областта, където се намират жизнено важни органи и системи, подсъдимите не са целели причиняването на смъртта на пострадалия. "Пострадалият, след прострелването му, е бил в съзнание и състояние да стигне до лечебно заведение", пише още в мотивите на съда.

"Искаме правосъдие, не адвокатска свинщина в съда. Преди всичко говорим за нападение на работното място. Така, както държавата сериозно се отнесе при нападението на лекарите от бърза помощ по време на работа. Обсъждали сме възможности за паник бутони, връзка с полиция, но на този етап няма решение на проблема", категоричен е Цветков.

Василев подчерта, че е силен човек и бързо се е преборил със стреса и болката, затова засега продължава да кара такси. Той описва инцидента като филм на ужасите.

"Искаме адекватни присъди. Когато нещо такова се случи на колега, нормално е човек да се изплаши и да прекрати да работи това", заключи Цветков.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Бай Манол
преди 1 година
Хмм ... Защо ли си мисля, че тези криминално проявени индивиди, трябваше да са в затвора, а не на свобода. Ето и в този случай, някой не си е свършил (умишлено) работата и резултатите са на лице. Сигнализирай за неуместен коментар