България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Децата играят видеоигри между 8-9 часа на седмица: Какви са позивите и негативите?

Коментар по темата от Петя Колева, Милена Бербенкова и Юрий Попов

14.09.2022 | 08:10 Редактор: Ваня Кузманова

Какви са причините децата да играят видеоигри и какви са позитивите и негативите от тях?

"Видеоигрите имат положителен ефект върху своята публика и ние ги наричаме публика, защото стара въпрос за подрастващите поколения, които започват своя социален живот през игри. В България ние нямаме такова проучване, затова планираме да го направим със съдействието на много партньори", каза провеждащата проучването за влиянието на видеоигрите върху децата Петя Колева в студиото на "България сутрин". 

По думите на собственика на студио за видеоигри Юрий Попов болшинството от игри могат да бъдат използвани с образователна цел и важното е как се използват. 

"Ние сме изготвили множество обучение, които са на базата на игровизацията и помагат на децата да вникнат в материала по-лесно изцяло чрез игри. Този метод развива личностните и бизнес уменията. Все повече игри могат да бъдат ползвани генерално в образованието в училище", допълни той. 

"Между 8-9 часа на седмица децата прекарват времето си в играене на видеоигри. Според много родители това оказва положителен ефект. Родителите също играят видеоигри със своите деца. Това изгражда по-добра връзка между поколенията и връзка в семейството. В света има негативно мнение за видеоигрите, но това е, защото дълго време са правене проучвания с хора, които не са добронамерени играчи. Има игри, които показват как се справя детето при раздяла на родителите, например", посочи провеждащата проучването за влиянието на видеоигрите върху децата Милена Бербенкова пред Bulgaria ON AIR

Мнението на Колева е, че игрите не са част от лошото минало, а са част от по-доброто бъдеще. "Видеоигрите вече са навлезли в нашия свят, дори в работата и ни помагат да се справяме даже по-добре", смята Бербенкова.

"Има деца, които прекарват твърде много време в играене на игри и това няма как да е полезно. Прекомерната консумация на видеоигри може да показва някакъв сигнал за проблем при детето, а не той да е причинен от видеоигрите", заключи Попов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК