България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

30% ръст в заявките за дърва за огрев, не ги изгаряме достатъчно ефективно

Зам.-министърът на земеделието Валентин Чамбов: Много силно сме завишили броя на проверките

01.09.2022 | 09:25 Редактор: Ирена Бакърджиева

Цената на дървата продължава да се повишава в целия свят. У нас се появи спекула с цената на кубик дърва за огрев - те се повишиха двойно в отделни населени места.

"Наблюдаваме такъв ефект, въпреки че на пазара сме извадили много повече дървесина, отколкото предходни години. Сред населението цари усещането, че дърва няма. Не вярвам много драматичен брой от домакинствата да са преминали отново на дърва. Има такава тенденция, предвид цените на енергийните ресурси, но държавните горски стопанства са извадили на пазара достатъчен обем. Заявките за търсене са повишени на средно 30%, но ние имаме ресурс да осигурим дърва за населението, така че не се очаква студена зима за гражданите", заяви зам.-министърът на земеделието Валентин Чамбов в студиото на "България сутрин".

Той обясни, че България добива в последната година около 6 и половина до 7 млн. плътни кубически метра, което е около 14 млн. пространствени кубически метра. Около 6 млн. пространствени кубически метра отиват в печките на българите, което не е много добър показател, но това е трайната тенденция у нас. Според него не ги изгаряме особено ефективно в индивидуални печки, които отопляват 1-2 стаи.

"Няма я тенденцията, която я има в скандинавските държави, където гражданите се обединяват по няколко домакинства и правят една отоплителна система. Да прекараме половината дървесина, която България добива, през печките и през комините, не е полезно за природата и за нас като икономика. По-добре този ресурс да отиде в заводите за производство на трайни продукти, въглеродът да бъде съхранен за дълги години, а не да бъде върнат веднага в атмосферата", твърди Чамбов пред Bulgaria ON AIR.

На въпроса с колко са се повишили цените за кубик дърва, той отвърна, че от страна на държавните горски ловни стопанства няма съществено завишение, съвсем минимално спрямо предходните години - 10-15% при държавните гори. Трябва да се има предвид, че и при търговците, които извършват дейността, има повишение на горива и заплати.

"Много силно сме завишили броя на проверките в последния месец. Само за миналата седмица почти 10 хил. проверки сме направили, в които освен че искаме да покажем, че държавата е на място и контролира този процес. Искаме да кажем и на гражданите: Когато купувате дърва, следете за най-нормалните неща. Трябва да ви доставят дървесината с превозни билети, да следите реквизитите на този превозен билет, защото това е документът, който доказва, че тази дървесина е дошла при вас законно", съветва гостът.

Той коментира и проблема, че общините не осигуряват дърва за отопление от общинските гори, като каза, че те са длъжни да осигурят дървесина за местното население преимуществено, преди да търсят от държавните горски и ловни стопанства, но само 15 общини от 158 собственици са задоволили местното население от свои гори. 

"Изнасяме около 1% от целия добив в страната. Въпреки че е символичен този 1%, това са няколко десетки хиляди кубика, които е по-добре да останат на местния пазар. Освен прекия ефект, има и косвен ефект - да знаят търговците, че ние сме на място и можем да окажем по-сериозен контрол, ако се наложи", посочи Чамбов.

Той уточни, че миналата седмица с министъра са направили няколко срещи с всички големи ползватели на дървесина в страната и са постигнали "джентълменски" споразумения да намалят до края на месец септември тяхното потреблението на широколистна дървесина, така че тази свободна дървесина, която ще остане, да е за пазара на дървесина.

"Българската гора произвежда много повече дървесина, отколкото добива. Годишният прираст е много по-голям от този, който ние добиваме в годината. Няма тенденция на незаконна сеч, защото населението в малките населени места няма да тръгне с брадвата да сече дърва. Този механизъм, който бяхме въвели сами да си добиват в гората, все повече намалява", сподели още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК