България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Политолози: Ще бъде изненада, ако някоя партия спечели и има сама мнозинство на изборите

Какво да очакваме на политическата сцена коментират политолозите проф. Татяна Буруджиева и Слави Василев

17.08.2022 | 09:40 Редактор: Ирена Бакърджиева

Изтича крайният срок за регистрация на политическите формации на предстоящите избори на 2 октомври. Повечето от политическите играчи внесоха документите си в ЦИК в предпоследния ден и дадоха своите заявки за предстоящата предизборна надпревара. Какво да очакваме на политическата сцена, задават ли се нови или се възраждат стари коалиции?

"Основната заявка е, че ще участват в изборите, защото имаше и такива, които заявиха, че няма да участват. Втората заявка е какво конкретно смятат, че ще представлява кампанията и какъв е залогът за тези избори. Тук вече видяхме крайно противопоставяне, търсене непременно на враг. Изборите сега са много кратки. Хората искат техните проблеми да са във фокуса на вниманието на партиите, а продължават да бъдат емоциите и страстите на самите партии", заяви политологът проф. Татяна Буруджиева в студиото на "България сутрин".

Според политолога Слави Василев ходът на събитията е белязан от падането и провала на кабинета "Петков" и навлизането в периода, в който обикновено най-много се лъже и се дават най-много обещания .

"Продължаваме промяната" вчера даде заявка за 121 депутати и първо място. Гостите бяха попитани дали това е постижимо.

"Тръгваме от резултата, който имаха, когато се създадоха и когато бяха най-силни привързаността и интересът към тях. Те тогава не постигнаха 121 народни представители, какво да говорим след 7 месеца управление, което показа ясни тенденции на оттегляне на доверие към тях. Ако смятат, че крайната кампания може да им донесе успех, само бих припомнила какво им се случи с крайната черно-бяла политика, която водеха. Тя доведе до тези предсрочни избори. Ще бъде огромна изненада, ако някоя партия въобще спечели и има възможност да има сама мнозинство", отвърна проф. Буруджиева пред Bulgaria ON AIR.

Василев смята, че няма политическа формация, която може да претендира за мнозинство. Причините са самото отвращение в избирателите, които повече от половината не гласуват, и пропорционалната избирателна система, която не дава предимство на първата политическа сила, а раздробява гласовете на хората. Такава е конфигурацията на нашата политическа система и според него докато тя не се промени, ние ще продължаваме да виждаме всевъзможни коалиции, които при следващото НС обещават да бъдат още по-цветни.

"Ако се върви към обичайната практика в политиката да се правят следизборни коалиции за управление, които включват големите представителства на партии, единствената възможност за такова обединение е да се дръпнат назад лидерите. Политическият процес беше превърнат последните години в персонален", смята проф. Буруджиева.

Мнението на Василев е, че партия без лидер е безсмислена, защото в политиката винаги лидерът е важният, тя е лидерска битка. Българската политическа система не позволява на лидер да изпъкне, именно заради парламентарната форма на управление и заради мажоритарната избирателна система.

Той коментира и назначението на Деница Златева като директор на "Булгаргаз" и каза, че това показва, че служебното правителство има сериозни намерения да се справи с най-тежкото наследство от Кирил Петков – енергийната политика.

"Зимата настъпва и единственото решение, което може да се вземе, е незабавно преговори с "Газпром", за да може в България да има надежден източник на газ", твърди Василев.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Иванов
преди 1 месец
Да се направят експертизи за манипулиране на изборите последните 32 години..Голям срам ..Има издръжани с ограбвани милиарди от народа през бюджета над 100 000 служителина служби за сигурност ,МВР други.. Мълчат и помагат на разбойниците ограбващи безмилостно България и народа.. Всички деца са поразени тежко от НЕЗАКОННИ КАМЕРИ В ясли,училища,градини, МВР се правят на убити лисици.. Закупените камери и скенерии са забранени от ОСновния закон чл32;чл28 и чл 29.. НЕ им пука на МВР ..аман Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Иванов
преди 1 месец
От 1989 нагли престъпници провеждащи ограбване на милиарди годишно и ликвидация на БЪлгарския народ МЕНКАТ на власт в София нарочно създадени доказано престъпни групировки маскирани като партии..СТИГА ТОЛКОВА..Нужни са държавно отговорни правителства.. НЕ партиино подставени.. Престъпниците имат десетки хиляди обиграни служители издръжани с ограбвани млиарди през бюджета.. НАд 1 000 000 българи нямаме доходи .. никакви .. не ни се полагат помощи заводите ни откраднати.. Сигнализирай за неуместен коментар