Откриха над 50 подписа на починали хора в документите на партиите за участие в изборите

Ако има необходимите подписи въпреки откритите несъответствия, регистрацията на партията не може да бъде отменена

16.08.2022 | 19:00 Редактор: Ирена Бакърджиева

За участие в изборите партиите и коалициите трябва да внесат в ЦИК най-малко 2500 подписа на граждани, които подкрепят регистрацията им. При направена проверка гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО) са открили над 50 подписа на починали хора. Все пак, ако има необходимите подписи въпреки откритите несъответствия, регистрацията на партията не може да бъде отменена.

Доскорошните партньори в управлението "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България", подадоха документи за самостоятелно явяване на изборите на 2 октомври. 24 часа преди изтичане на крайния срок повечето от политическите играчи днес внесоха в Централната избирателна комисия документите си.

Партиите, макар и регистрирани като самостоятелни играчи, са категорични - вратата за предизборно обединение все още не е затворена.

"Със сигурност ще работим с ДБ дали под формата на предизборна, или следизборна коалиция, това е въпрос на тактика кой вариант ще ни донесе най-много мандати в 48-ото Народно събрание", заяви Никола Минчев от "Продължаваме промяната".

"България има нужда от едно голямо обединение, което да представлява протестиращите хора през 2020 г., които ясно заявиха, че не могат и не следва България да се управлява от корупционното статукво", твърди Надежда Йорданова от ДБ.

Третият доскорошен партньор от БСП влиза в надпреварата със свои конкретни решения на енергийната криза в страната.

"Налагане на мораториум върху цената на газа, водата и парното. Второ, сериозна програма за компенсация на бизнеса за разликата в цените. Ако ни дадете повече доверие, налагане на мораториум за цената на парното, компенсация на бизнеса", посочи председателят на БСП Корнелия Нинова.

Ден преди крайния срок за регистрация на партиите в ЦИК документи подадоха и от ДПС.

В битка за гласовете на избирателите и този път влизат редица патриотични организации

"Влизаме със заявка да спечелим изборите", каза Петър Петров от "Възраждане".

"Провали ли се патриотичното обединение като идея", смята Ангел Джамбазки от ВМРО.

До 27 август е възможно партиите да направят промяна и да се обединят в коалиция с други вече регистрирани формации.

"Обединението според нас тепърва има как да се състои и това да е политическо, а не математическо", поясни Мария Капон от "Ние идваме".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК