България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Д-р Миндов: Закъсняха с решението за намалената карантина, новият щам е по-лек от грип

"Предимно боледуват хора, които са с две дози от миналата година", заяви той

17.08.2022 | 08:07 Редактор: Искра Ангелова

Намаляват с три дни карантината за болните от Ковид -19, а за ваксинираните срещу заразата изолацията отпада. Това решение на здравните власти влиза в сила от утре.

"Това решение е закъсняло, натовари се излишно Националният осигурителен институт и хората да седят вкъщи - един от мотивите да не се изследват и да избягват контакт със здравните власти. Новият щам протича съвсем абортивно, макар че при определена група циркулират старите щамове. Редно е епидемиологът, който назначава карантината, да я определи, защото старите щамове протичат повече от 10 дни, дори 14. Но новите - няколко дни, дори без температура", каза председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов в студиото на "България сутрин".

Според него новият щам се кара по-леко от обикновения грип.

"Хората с хронични заболявания карат по-тежко Ковид-19, независимо дали са ваксинирани, или не. Това, което наблюдавам в моята практика - тези, които са ваксинирани тази година, не се разболяват. Предимно боледуват хора, които са с две дози от миналата година. Проблемът е, че ни забраниха да ваксинираме лица, които са извън пациентската ни листа, а също и на медицинските центрове. Ние сме ги платили тези ваксини, но защо не ги използваме", допълни д-р Миндов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И припомни, че сме най-ниско ваксинираната страна в Европа.

"В последния пик показахме по-ниска заболеваемост от Гърция, макар че те имат над 70% ваксинационен обхват, ние имаме 30%. Към 1 млн. души са здравно неосигурени. Тези хора в момента са в безтегловност, за тях не се говори изобщо какво се случва. До април месец можехме да ваксинираме както лица  извън пациентските листи, така и неосигурени", подчерта председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

По думите му бързите антигенни тестове, които бяха обещани от понеделник, още не са в сила.

"Аз всеки ден съм контактен с по няколко човека, които са заразени. Хората, които са ваксинирани 60 дни назад, едва ли ще заболеят. Не знам за такива случаи. По-скоро може да се разболее някой, който е ваксиниран, но не е направил пълния имунен отговор", категоричен е д-р Георги Миндов.

Той е против премахването на маски в здравните заведения.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК