България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кредитен консултант: Внимавайте с бързите кредити, лихвите ще се покачват плавно

"От есента ще видим първото покачване на лихвите по кредитите", посочи Тихомир Тошев

01.08.2022 | 08:46 Редактор: Ваня Кузманова

Какво да очакват кредитополучателите?

"Най-вероятно няма да е скок, но ще започне плавно повишение на лихвите по кредитите и лихвите по депозитите. За вложителите това е добра новина, защото досега банките не плащаха лихви по депозитите, а освен това даже взимаха такси за свръх наличности. В момента започна процесът и първите няколко банки махнаха таксите за свръх наличности. Хората могат да си държат парите без да плащат за това съхранение. Следващата стъпка е появата на лихва по депозитите и те се движат в рамките между 1 и 2%", посочи кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на "България сутрин"

По думите му от есента ще видим първото покачване на лихвите по кредитите

"Очакването ми е, че покачването на лихвите ще е малко по-плавно, защото имаме голяма депозитна маса и по-малко раздадени кредити. Лихвите по депозитите ще продължат да се покачват, защото цялостната политика в света е за покачване на лихвите. Това е един от основните инструменти за успокояване на инфлацията", допълни Тошев. 

Кредитният консултант изтъкна, че по изтеглените кредити лихвите няма да започнат да скачат от есента

"Първото покачване ще бъде за тези, които тепърва ще теглят кредити от есента. Покачването на лихвите по вече изтеглените кредити най-вероятно ще започне от средата на следващата година. Лихвата за средния кредит от 140 хил. лв., ако се покачи през следващата година и половина - две, ще е до 5%, това би било около 150 лв. над месечната вноска, но това ще става постепенно, на стъпки", коментира Тихомир Тошев пред Bulgaria ON AIR.

"При всички случаи, когато лихвите тръгнат нагоре, кредитополучателите ще се отдръпнат и ще изчакат. Очаквам цените на имотите в следващите няколко години да се запазят на това, в което са в момента. Нито бързо ще отмине периодът на покачване на лихвите, нито бързо се намалее инфлацията. Хората, които вече са изтеглили кредити, действат по няколко сценария. Виждаме голям интерес към рефинансиране на кредитите. Някои рефинансират като новия кредит го правят с фиксирана лихва. Ако имаме спестявания, можем да ги използваме за погасяване на кредитите, защото инфлацията остава висока и лихвите по депозитите се покачват", заяви гостът.  

И посъветва да внимаваме с бързите кредити, защото са достатъчно скъп и опасен продукт

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК