България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Станков, ГЕРБ: Тодоров не отговаря на правилата за председател на КЕВР

"Няма как процедурата по избора му да не е противоконституционна", каза депутатът

22.07.2022 | 09:02 Редактор: Искра Ангелова

Парламентарната група на ГЕРБ настоява за нова процедура по избор на председател на КЕВР заради решението на Конституционния съд, който обяви избора за противоконституционен.

"Главното основание за процедурата, която беше стартирана на 21 януари и завърши на 9 февруари, беше, че по време на процедурата се променят правилата. Няма как тя да не е противоконституционна. Радвам се, че КС в такива кратки срокове излезе с взето решение. Проблемът, че в момента имаме състав на КЕВР с председател, който е нелегитимен", каза депутатът Жечо Станков от ГЕРБ за "България сутрин".

Той припомни, че председателят на КЕВР - Станислав Тодоров, е юрист, както и че още един член от КЕВР може да се окаже нелегитимно избран.

"Г-н Тодоров трябва да погледне много внимателно в законите и да ги спазва. На първо място съставът, който е в сектор "Енергетика", където заседава КЕВР, беше намален от 5 на трима члена. Всяко едно решение на този състав може да бъде оспорвано, ако се докаже, че гласът на г-н Тодоров, както и на другия член са влияели за взимането на решение. Тук говорим за преференциални цени, цени на парното, цени на топлата вода", допълни Станков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му от партията му спазват основното си правило - да бъдат градивна опозиция.

"Днес очаквам колегите от БСП, "Продължаваме промяната" и "Демократична България", ако са отговорни - да внесат като извънредна точка да се стартира процедура за избор на нов председател на КЕВР в изключително кратък срок. Имат пълната ни подкрепа. Политическа партия ГЕРБ притежава широк набор от кадри във всички сектори. Ако има някоя подготвена партия, която може да номинира председател, то това е ГЕРБ/СДС", поясни народният представител.

Според него Станислав Тодоров не отговаря нито на старите, нито на новите правила за председател на КЕВР: "Не мога да подкрепя неговата кандидатура, защото не отговаря на условията."

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК