България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България ще има медицински хеликоптер още тази година

"От оперативната база до най-далечната точка на произшествие, времето е 35 минути", поясни Георги Гвоздейков

22.07.2022 | 08:00 Редактор: Петя Кръстева

В Държавния бюджет за тази година има заложени средства за наемане на хеликоптер на лизинг, който ще пристигне у нас в края на октомври или началото на ноември. Това заяви бившият депутат от "Продължаваме промяната" и настоящ ръководител на новото държавно дружество за спешна медицинска помощ "Хелимед Сървисис" в ефира на "България сутрин" Георги Гвоздейков. 

Проектът се финансира от Плана за възстановяване и устойчивост. По него са предвидени 163  млн. лева с ДДС за 6 линейки.

В работния проект България е разделена на 6 части. На база това за колко време трябва да бъде покрит един периметър, те са разпределени около София, Пловдив, Сливен, Ямбол, Шумен, Варна, Горна Оряховица, Плевен. 

"От оперативната база до най-далечната точка на произшествие, времето е 35 минути", поясни Гвоздейков, като допълни,  че е предвидено изграждане на цялостна система за оповестяване, навигация на хеликоптерите и ще бъдат разкрити нови работни места. 

Според изискванията в самолета трябва да има парамедик, лекар и пилот

"За първия хеликоптер вече има сформиран екипаж", констатира бившият депутат. Той е на мнение, че до пристигането на останалите 6 хеликоптера цялата система ще бъде изградена и ще има пилоти за всеки от тях. 

Оперативните бази ще бъдат около градовете, приеманите болници тепърва ще бъде определени съвсем скоро и ще се работи върху изграждането на площадки.

В отговор на въпрос по какъв начин ще бъде финансирани хеликоптерите, след като средствата по Плана за възстановяване бъде изчерпани, Гвоздейков каза, че в другите държави тази система се финансира от застрахователи, доброволчески организации и членски внос. 

"От държавния бюджет също винаги могат да се отделят средства", смята ръководителят на държавното дружество за спешна помощ.

Гвоздейков коментира и спора, възникнал между депутатите заради съмненията им, че спечеленият от депутата на "Продължаваме промяната" конкурс е бил нагласен. 

"Не съм се явявал  за директор на "Гражданска въздухоплавателна администрация", а това беше позиция на една дирекция вътре в самата дирекция, докато бях служител", обясни той за Bulgaria ON AIR.

Бившият депутат определи твърденията на опозицията като "сензации, които имат политически оттенък" и заяви, че очаква още атаки. 

Според бившия депутат четворната коалиция трудно би могла да бъде съживена. Гвоздейков смята, че за съставянето на правителство не трябва да бъдат поставяни ултиматуми за определени фигури, визирайки искането на "Има такъв народ" Асен Василев и Кирил Петков да не участват в следващ кабинет. Той не изключи възможността кандидатурата на Василев отново да бъде издигната за премиерския пост. 

"Развитието на България е забавено  от липсата на прозрачност в българската прокуратура и съдебната система", коментира той по отношение на задачите, които кабинетът трябва да предприеме.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК