fallback

Модерният сред младежите райски газ е опасен - води до неврологични проблеми и парализа

Д-р Юлиян Караджов: Може да причини задушаване и масивни измръзвания на устата

21.07.2022 | 08:21 Автор: Ирена Бакърджиева

Райският газ от години е част от начините за забавление по време на младежки купони.

"Открит е преди повече от 200 години и още тогава са открити ефектите му върху психиката – че потиска болката, прави човек замаян, неадекватен, променя възприятията му за няколко минути. Още тогава се случва първият проблем. При първата демонстрация на газа в края на 18 век един от изпиталите въздействието му изпада в такова еуфорично настроение, че пада от сцената и си счупва крака", каза биохимикът и специалист по наркотични вещества д-р Юлиян Караджов пред "България сутрин".

Той обясни, че всяко нещо е различно вредно според човека и това как се използва. Когато се използва в медицината за лека упойка, е безопасен, защото не е известно някой да е пострадал по този начин или като е ял кремче, разбито с райски газ. 

"При прекомерна употреба може да се стигне до неврологични проблеми и парализа. Когато човек вдишва много райски газ, витамин В12 в организма му се разпада и газът просто го атакува. Тялото, оставайки без витамин В12, започва да развива специфични проблеми. В наше време във връзка с това, че райският газ става твърде популярен, някои хора решават, че е безопасен и прекаляват с него", твърди гостът пред Bulgaria ON AIR.

Той заяви, че вдишването на райски газ не води до психоза и халюцинации, но всеки човек реагира различно на всяка дрога и е трудно да се каже какво би се случило. На въпроса дали райският газ може да е опасен за шофиране, д-р Караджов отговори, че в случая хубавото е, че ефектът продължава само 2-3 минути след вдишването, така че човек трудно ще успее да създаде проблеми на пътя.

"Проблемът е по-скоро, когато той се вдишва без атмосферен въздух. Защото има описани в медицинската литература доста случаи, когато хората се докарват до невероятни усложнения, вземайки райски газ. Не от него, а от това, че просто се подава твърде много райски газ и малко въздух и хората се задушават. Той не става за дишане. Освен това, ако той току-що се е разширил, има хора пострадали по много специфичен начин. Газът, който излиза, е адски студен – с температура минус десетки градуси. Може да причини масивни измръзвания на устата", коментира д-р Караджов.

Според него райският газ досега е минавал някак незабелязан в огромната част от информационни кампании, включително тези, в които той е участвал.

"Някак не сме му обръщали внимание, защото не е бил актуален. Аз гледам, че в момента в Англия, Холандия, Франция се говори точно за това, че не може да се забрани, защото има употреба в кулинарията, но можем да разкажем на младите хората, че играчката може да стане плачка", посочи още биохимикът.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback