България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Случаят "Семерджиев": Не си учим уроците от катастрофите, институциите си прехвърлят топката

Коментар на ген. Валери Григоров и Димитър Марков

11.07.2022 | 08:20 Редактор: Ваня Кузманова

Обвиняемият за тежката катастрофа на бул. "Черни връх" Георги Семерджиев заяви в съда, че е бил отвлечен и не е причинил инцидента. Съдът обаче реши да го остави в ареста. 

"Този случай е показателен и е емблема на общественото отношение, касаещо безопасността и организацията на движението в столицата. Поведението на водачите се забелязва от обществото. Те проявяват дързост по отношение на това да погазват закона и сякаш институциите не реагират. Институционално структуриране на компетентните служби в България е доста диференцирано с оглед на техните функционални ангажименти. Пирамидата на наглостта на тези водачи не може да бъде незабележима от тези институции. Законът за движението по пътищата е един от най-променящите се и непрекъснато променящ се закон. За последните години той е променян над 90 пъти. Механизмите за контрол не работят", заяви бившият шеф на Гранична полиция към СДВР ген. Валери Григоров в студиото на "България сутрин".  

По думите на Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията този инцидент показва, че не си учим уроците.

"Една от основните причини, по която спешно трябва да бъдат взети мерки, е подобряване на взаимодействието и ефикасността между институциите. След всеки такъв инцидент 1/3 от времето и ресурсите отиват в посока да се търсят причините, но другата част от времето отива в взаимни обвинения. Почти всички институции започваха пресконференциите си с прехвърляне на топката към колегите си. Докато това не се промени, никакви законодателни промени няма да доведат до резултат и такива водачи ще имат самочувствието, че са над закона", допълни той. 

Мнението на ген. Григоров е, че за да има контрол върху средата, която формира безопасността на движението, трябва на всички, които се занимават с безопасността, да е известно, че има три основни фактора. 

"На първо място това е факторът "човек" - за да стигнем до този момент, че всички водачи на моторни превозни средства не са равнопоставени. На върха на пирамидата на наглостта на нарушаване на закона по пътищата, са всички онези служители на МВР, които единствено разчитат на служебната си карта и това им дава възможност да погазват закона. Не може да се допускат татуировки. Това не е допустимо за униформения служител. Тази девойка - Симона, има много по-различен профил от това да е служител. Оттам се започва - от външния вид", коментира гостът. 

"Вратички в закона със сигурност има, но това, което институциите дължат на обществото в момента, е първо дадат максимално коректно информация за хода на разследването, второто е бързината на правосъдието. Няма политически консенсус, а противоборство", изтъкна Димитър Марков пред Bulgaria ON AIR.

Ген. Григоров заключи, че шансът да се промени нещо няма да стане през закона. 

"Министерството на вътрешни работи да влезе в ролята си на работеща система, която прилага ежедневно контрол. Това би дало резултат", настоя той. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Знаещ
преди 1 година
Дали нарочно , пропуснахте да упоменете че В Григоров е бил директор на Гл.ДГП ( и е уволнен за корупция в сензационен мащаб!)И сега о чудо....той коментира статуса на МВР....!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
гнила система
преди 1 година
Какво може да направи обществото, когато висши полицаи са ортаци на подобни престъпници в бизнеса им с дрога, цигари и наркотици? И им осигуряват пълна защита? Тази мутра е нарушавала всички норми в продължение на 17 години! Кога ще бъдат извадени на показ покровителите на тези бандити? Сигнализирай за неуместен коментар