fallback

Цанко Цанков в "Златните" - за целта да преплува Гибралтарския проток с световен рекорд

През първите години мразех плуването, сподели той пред Мария Константинова

08.07.2022 | 09:39 Автор: Жаклина Иванова

Тази седмица в рубриката "Златните" в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR гост е плувецът Цанко Цанков, който се готви да преплува Гибралтарския проток и да постави нов световен рекорд.

"Властелинът на Черно море е прозвище, което журналистите ми дадоха. То е свързано с най-дългото индивидуално преплуване, извършвано някога в акваторията на Черноморския басейн от всички, граничещи с него държави. Плуване, което успях да реализирам през 2019 г., като станах първият човек в историята, който е преплуват акваторията на най-големия български залив - Бургаския", разказа плувецът Цанко Цанков пред водещата Мария Константинова.

За подобно постижение е необходима много добра подготовка - физическа и психическа, убеден е спортистът.

Запитан как плуването се е появило в живота му, Цанков сподели, че се занимава с този спорт от ранна детска възраст.

"На 7 г. моята майка ме записа на плуване. Преди съм опитвал да се занимавам с карате, шахмат, корабомоделизъм, тенис, но плуването намери най-голяма почва при мен за развитие. Интересно е, че през първите години мразех плуването", спомня си плувецът.

Цанков спомена пред Bulgaria ON AIR и първия си треньор по плуване - Златка Гайдарова, която го е научила да плува, както и Мария Чалъкова, която го е изградила като състезател и му е дала добра основа, върху която да гради умения.

И разказа, че желанието му да се занимава с плуване всъщност е дошло след първите му успехи и златни медали от национални първенства.

А за спомените, които изплуват в създанието му, когато чуе датата 22 август 2020 г., Цанков каза: "Дата, която винаги ще свързвам с поставянето на световния и европейски рекорд за 12-часово плуване без прекъсване в 50 м. басейн. Успях да преодоля 50 600 м. подобрих световния рекорд с близо 10 км.".

Сега младият спортист си е поставил още по-амбициозна цел - поставянето на нов световен рекорд и преплуването на Гибралтарския проток. Засега на Гибралтарския проток няма регистрирано българско участие и се надява да се превърне в първия наш сънародник, който ще го направи.

"Няма да бъде лесно. Подготовката ми върви отлично. Тренирам в басейна, но имам и 4 тренировки в морето. С напредване на времето тренировките в открити води ще ставата повече. Ще отида на Гибралтарския проток седмица преди преплуването", повдигна завесата плувецът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback