България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цанко Цанков в "Златните" - за целта да преплува Гибралтарския проток с световен рекорд

През първите години мразех плуването, сподели той пред Мария Константинова

08.07.2022 | 09:39 Редактор: Жаклина Иванова

Тази седмица в рубриката "Златните" в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR гост е плувецът Цанко Цанков, който се готви да преплува Гибралтарския проток и да постави нов световен рекорд.

"Властелинът на Черно море е прозвище, което журналистите ми дадоха. То е свързано с най-дългото индивидуално преплуване, извършвано някога в акваторията на Черноморския басейн от всички, граничещи с него държави. Плуване, което успях да реализирам през 2019 г., като станах първият човек в историята, който е преплуват акваторията на най-големия български залив - Бургаския", разказа плувецът Цанко Цанков пред водещата Мария Константинова.

За подобно постижение е необходима много добра подготовка - физическа и психическа, убеден е спортистът.

Запитан как плуването се е появило в живота му, Цанков сподели, че се занимава с този спорт от ранна детска възраст.

"На 7 г. моята майка ме записа на плуване. Преди съм опитвал да се занимавам с карате, шахмат, корабомоделизъм, тенис, но плуването намери най-голяма почва при мен за развитие. Интересно е, че през първите години мразех плуването", спомня си плувецът.

Цанков спомена пред Bulgaria ON AIR и първия си треньор по плуване - Златка Гайдарова, която го е научила да плува, както и Мария Чалъкова, която го е изградила като състезател и му е дала добра основа, върху която да гради умения.

И разказа, че желанието му да се занимава с плуване всъщност е дошло след първите му успехи и златни медали от национални първенства.

А за спомените, които изплуват в създанието му, когато чуе датата 22 август 2020 г., Цанков каза: "Дата, която винаги ще свързвам с поставянето на световния и европейски рекорд за 12-часово плуване без прекъсване в 50 м. басейн. Успях да преодоля 50 600 м. подобрих световния рекорд с близо 10 км.".

Сега младият спортист си е поставил още по-амбициозна цел - поставянето на нов световен рекорд и преплуването на Гибралтарския проток. Засега на Гибралтарския проток няма регистрирано българско участие и се надява да се превърне в първия наш сънародник, който ще го направи.

"Няма да бъде лесно. Подготовката ми върви отлично. Тренирам в басейна, но имам и 4 тренировки в морето. С напредване на времето тренировките в открити води ще ставата повече. Ще отида на Гибралтарския проток седмица преди преплуването", повдигна завесата плувецът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Пешо от Нови хан
преди 1 година
Атлантическите акули: Цанкооо,чаками тиии Сигнализирай за неуместен коментар