България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Енергиен експерт: "Газпром" ползва газа като политическо оръжие, България не бива да отстъпва

"Пред Русия трябва да се поставя остро въпросът за враждебната политика към страната ни", посочи Димитър Иванов

08.07.2022 | 08:22 Редактор: Жаклина Иванова

"Булгаргаз" поиска поскъпване на природния газ с 32% за юли месец.

"В последните дни цените в Европа на спотовия пазар стигнаха големи нива. В момента цената на спота е 189 евро на мегаватчас. В България цената, която се иска, е 180 лв. Все още сме в състояние, което е много тревожно и несигурно, но то не е предизвикано от нас. Ситуацията е изключително критична", каза енергийният експерт Димитър Иванов в студиото на "България сутрин".

По думите му планираното спиране следващата седмица на "Северен поток 1" ще повиши спотовите цени. Гостът добави, че ако не се намерят алтернативни трасета, ще се създаде сериозен дефицит.

"Булгаргаз" трябва да продължи енергично да търси алтернативните доставки, танкерите, да се договорят и да тръгнат ритмично, след като се отвори гръцката връзка с азерския газ. Няма никакви пречки да се получава азерски газ", убеден е Иванов.

Според него правителството в момента има важната задача за осигуряване на дългосрочни договори и поставяне на съответните въпроси пред ЕК, американските партньори и "Газпром".

Запитан какво да очакваме, ако Русия спре газа в Европа, той изтъкна пред Bulgaria ON AIR: "Повишаване на цените, дефицит. Миналата седмица това рефлектира - цените на европейската и на нашата борса скочиха с 20-30%".

"Виновникът да няма ритмични доставки на газ в България е "Газпром". Българското правителство трябва да постави остро въпроса и пред руското правителство, и пред европейските институции. Европа не може да се оправи с тази ситуация, която възникна и се изостри след войната. Европа не иска да получава руски газ и нефт", подчерта енергийният експерт.

Иванов е категоричен - "Газпром" използва газа като политическо оръжие в контекста на геополитическата конфронтация.

Пред руското правителство трябва да се поставя остро въпросът за враждебната политика спрямо страната ни, добави той.

"Азерският газ ще даде глътка въздух, ще се получат компенсации. Цената, на която идва азерският газ, е 2-3 по-ниска от текущите спотови цени. Ще има баланси, но общият ход е на влошаване на отношенията. Европа не иска руския газ, а Русия иска да упражнява натиск", смята енергийният експерт.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК