България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зафиров, БСП: Управленската програма е с разписани повече от 100 мерки

"Логично е БСП да запази тези министерства, с които в момента разполагаме", каза депутатът

07.07.2022 | 09:55 Редактор: Искра Ангелова

БСП оцени програмата на "Продължаваме промяната" като много добра, но има и забележки.

"В сряда преговорният екип работеше до късно, вследствие на което беше сглобен краен документ, с който всички участници в преговорите се съгласихме. А това е програмата за управление на правителството с хоризонт до края на годината. И в този финален документ, който представяме на вниманието на Народното събрание, политическите партии, българското общество, всички спорни моменти са изчистени", каза депутатът от БСП Атанас Зафиров в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че документите са два.

"Единият е програмата за управление на правителството, а другият е за законодателната програма. В програмата за управление има разписани повече от 100 мерки, които до края трябва да станат факт, съпътствано с промяна в законодателството. Мандатът, който беше възложен на преговорния екип на БСП, е изпълнен. В него ние бяхме заложили няколко краткосрочни и 5 дългосрочни мерки. Всички те са ясно разписани в тези два документа. Те намериха място във финалните документи", допълни Зафиров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Народният представител подчерта, че приоритетите на БСП са ясни - в рамките на социалната политика, възстановяване на икономиката и енергетиката, както и здравеопазването.

"Удовлетворен съм, че вчера нещата, които говорихме, бяха приети. Всяка партия от участниците видя своите приоритети, направи своите предложения и те намериха място. Програмата е изключително амбициозна. Безспорно досега слабостта на управлението беше липсата на такава програма", коментира още Атанас Зафиров.

Той е категоричен, че за да бъде изпълнена програмата, трябва да има стабилно мнозинство.

"По отношение на законодателната програма - в първа точка заложихме едно условие за функциониране на Народното събрание, което включва избор на председател на НС и този избор трябва да стане до 22 юли. Не са водени персонални разговори за министри. Логично е БСП да запази тези министерства, с които в момента разполагаме", добави депутатът.

От партията са изненадани от начина, по който се отхвърли връщането на хартиените бюлетини: "Гласуването само с машини лиши голяма част от българското общество да гласува. Хората не упражниха това свое право. Тази грешка трябва да бъде поправена. Ние не връщаме хартиените бюлетини, даваме възможност на българския избирател и предлагаме смесена система."

Гледайте целия разговор във видеото.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК