България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Сценарист: Някои партии размиват образа на лошия, важно е да не се знае кой дърпа конците

Предстои да видим "Завръщането на джедаите", прогнозира Александър Чобанов

23.06.2022 | 10:38 Редактор: Елеонора Танева

Какъв сценарий може да се напише от случващото се на политическата сцена у нас и какво ще е неговото продължение?

"Сценарият, който виждаме, е доста динамичен, изпълнен със съспенс. Лошото е, че сценаристите са най-слабото звено в този парламент. За добрия сценарий е важно да има ясно посочено кой е главният герой и кой е антагонистът, лошият. Вече голяма част от обществото успя да се ориентира, за разлика от предишните избори, когато бяха объркани кой зад кого стои", коментира сценаристът и писател Александър Чобанов в студиото на "България сутрин".

Според него умишлено политиците размиват двата образа.

"Част от хибридната стратегия на някои партии е да размиват постоянно образа на лошия - дали Доган е скрит и дърпа конците, дали един човек от диванчето. За тях е много важно да не се знае кой е антагонистът. Колкото по-размита е ситуацията, толкова по-добре е за тях на едни избори. Сюжетът вече е ясен - първата част беше "Нова надежда", втората - "Империята отвръща на удара", предстои "Завръщането на джедаите", направи аналогия с филмови заглавия сценаристът пред Bulgaria ON AIR.

Чобанов посочи една от грешките на управляващите - в самото начало е трябвало да премахнат руския посланик Митрофанова, който е един от четиримата, посочени като причина за свалянето на правителството.

"Геополитическите заигравки в момента не мисля, че насочват верния фокус в обществото ни", добави гостът.

Очаква развитие на протестите, а вълната, която е започнала с отстраняването на Никола Минчев, определи като спонтанна, за разлика от протестите в подкрепа на ДПС и "Възраждане". 

"Показателно е, че нашето поколение не спи и няма да остави всеки да си вее коня в парламента. Всеки ще трябва много да внимава. Дори Румен Радев, когато съставя служебен кабинет, трябва прецизно да го изчисли, за да няма протести пред президентството", добави Александър Чобанов.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК