България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България е апетитна хапка за Запада, покачват се заплахите за сигурността ни

"Диалогът с РСМ е блокиран, няма предпоставки и воля за вдигане на ветото", заявиха Валери Тодоров и Искрен Иванов 

13.06.2022 | 09:00 Редактор: Ваня Кузманова

Премиерът Кирил Петков поиска от германския канцлер Олаф Шолц европейски гаранции за присъединяването на Северна Македония към ЕС.

"Натискът се увеличава и се прави опит да се скъси времето за решения, но няма предпоставки да се вдигне ветото, тъй като не забелязваме активност от страна на РСМ. Натискът трябва да се премести от България към РСМ. Това е основната грешка на европейската дипломация и причината за буксуване на този въпрос. В момента нито една от европейските страни не може да стане гарант, защото процесът на разглеждане на членството може във всеки момент да се измени позициите", заяви журналистът Валери Тодоров в студиото на "България сутрин"

Мнението на експерта по международна сигурност и управление на конфликтите д-р Искрен Иванов е, че за България би било много по-рационално да подкрепи РСМ за членство в Европейския съюз и да вдигне ветото. 

"Проблемът е, че диалогът между България и РСМ е блокиран. На практика няма диалог и това води до момента, в който в лицето на нашите европейски съюзници ние изглеждаме като лошите. Но Европа не си дава сметка, че Македония също трябва направи някои ключови отстъпки, за да можем ние да вдигнем това вето. Нашите политици трябва да направят преценка, която да е базирана на баланса между обществените нагласи и политическата воля. На този етап няма нито политическа, нито обществена воля това вето да бъде вдигнато", обясни той. 

"Каква е гаранцията, че този остър език, който се използва в българо-македонските отношения от едната страна, няма да бъде запазен и по-нататък? Кой ще може да го контролира? След като може един певец, при това живял в цивилизовано общество в Щатите, да се върне в РСМ и да подпали един културен дом... Всичко това говори за последователна политика на поддържане на враждебния тон и една линия на враждебност към България", посочи Валери Тодоров. 

Искрен Иванов изтъкна, че след като германският канцлер дойде в България, за да ходатайства за членството на РСМ в ЕС, значи Европа много държи на това.

"Това не е случайно, защото до нас се води война и колкото повече съюзници имат европейците в тази война, толкова по-добре. След всички тези предразсъдъци политиците и нашето общество не са готови да се доверят на македонците", каза експертът. 

Той посочи, че в момента в света се води война между САЩ и Русия, рано или късно този сблъсък е щял да избухне. 

"В тази конфронтация Великите сили търсят съюзници и колкото по-силни са тези съюзници, толкова по-добре. В момента България е "апетитна хапка" за Запада поради това, че нашето геополитическо разположение е стратегическо и така е било винаги", коментира Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Тодоров заяви, че сме позволили Руско-украинската война да се превърне във война между Русия и Запада - превърна се в един глобален кризисен фактор. 

"Това е грешка и в момента се задълбочава. Проблемът е, че няма страни, които могат да бъдат гаранти. Европейската сигурност също е в криза, защото няма лидери, които да поемат отговорност. Без диалог между Русия и Украйна проблемите не могат да бъдат решени. Ние сме най-близо до конфликта и държавите, които са най-близо, най-силно ще чувстват тази криза за доставките на газ заради логистиката", категоричен е той. 

По думите на експерта по сигурност, колкото по-дълго продължава тази война, толкова повече се покачват заплахите за националната сигурност на страната

"Единственият начин да се стабилизира страната е в следващите 3-4 месеца да стиснат зъби коалиционните партньори и готвейки се избори, да се опитат да намерят база за диалог. В тези 3-4 месеца ще си проличи коя политическа партия какъв интерес защитава", заключиха събеседниците. 

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК