България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има схватка между предишното статукво и сегашното, ключът е ИТН?

Коментар на политолога Мария Пиргова и социолога Добромир Живков

10.06.2022 | 09:06 Редактор: Жаклина Иванова

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов изключи вариант партията на Слави Трифонов да преговаря с останалите три формации в коалицията, за да продължи управлението.

"Причината за оттеглянето на ИТН я виждам в по-широк аспект. Причината е това, че управляващите партии преди - ГЕРБ и ДПС, имат много висока легитимност. Те са не просто опозиция, а структуроопределящи. "Продължаваме промяната" и другите, които са за промяна, имат много по-слаби позиции все още. ДБ и БСП са между двата модела - на ГЕРБ и "Продължаваме промяната", заяви политологът Мария Пиргова в студиото на "България сутрин".

Според нея Слави Трифонов се е проявил и в предишните два парламента като провокатор, а въпросът със строителните фирми е било възможно да бъде решен.

"Политическият ни елит е ужасно безотговорен. Той ще бъде наказан. Вероятно, ще минат много правителство, докато моделът се изчисти", смята Пиргова.

Социологът Добромир Живков изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че има подготовка за нови избори.

"От ГЕРБ реагираха умерено вчера. Опитаха се да върнат отговорността към "Продължаваме промяната". За момента тактиката в поведението на ГЕРБ е да изчаква развитието на ситуацията. Има посока към избори. Вероятно, текат договорки какво да бъде евентуалното следващо управление на страната", уточни той.

По думите му каквото и да е правителство на национално съгласие в тази криза означава по-сериозна политическа безотговорност и по-силно спиране на реформите.

"Получава се схватка между предишното тежко статукво с това, което е в момента. Ключът понастоящем се оказа ИТН", добави Живков.

Събеседниците изразиха мнение и за евентуална ситуация, при която нямаме актуализация на бюджета и не се изпълнят антикризисните мерки.

"Следва това, че предвидените мерки за реакция на цените на горивата няма да се случат. Пенсиите няма да бъдат увеличени с 10%. Данъци няма да бъдат приспаднати на млади семейства. Няма да има нулева ставка на цената на хляба. Не знаем какво ще стане с храните наесен", заяви Пиргова.

Политологът посочи, че се постъпва безразсъдно и крайно безотговорно пред предстояща криза, а от това печели старият модел - ДПС и ГЕРБ.

Живков подчерта, че е ясно, че ИТН не иска нови избори, както и че партията е буквално на ръба на четирипроцентната бариера.

Според него не се вижда на хоризонта да имаме стабилна политическа управленска формула.

Пиргова коментира, че фигурата на президента е тази, която носи стабилност.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК