България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зам.-правосъден министър увери, че БГ вариантът на "Магнитски" няма да бъде "бухалка"

Борислав Ганчев: Ще бъде в защита на държавата и лицата, срещу които има предприети международни мерки

31.05.2022 | 08:23 Редактор: Тодор Петров

Подготвя се български вариант на закона "Магнитски", който ще бъде под ръководството на вицепремиера и финансов министър Асен Василев. 

"Имаме работна група, която работи по текстовете на този закон. Целта му е да създаде адекватни мерки, които да помогнат за финансовата и икономическа сигурност на страната. Трябва много добре да се намери баланс с Конституцията и европейското законодателство", заяви зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев в студиото на "България сутрин".

Той подчерта пред Bulgaria ON AIR, че всичко трябва да става по прозрачен начин. А включването на лице в списъка и предприемането на мерки към него или негови дружества да бъде след съдебен контрол. 

"Трябва да предвидим надлежен механизъм за преразглеждане на определените мерки по отношение на лицата и за възможност след съдебен контрол да бъдат ограничавани мерките към тях. Това ще е в защита на държавата и лицата, срещу които има предприети международни мерки. Няма да е "бухалка". Към момента законопроектът, който циркулира в пространството, не може да бъде подкрепен от нас. Работим за истинско и допълнително обществено обсъждане", обясни Ганчев.

Гостът отбеляза, че разработването на закона е част от антикорупционния пакет по коалиционното споразумение. Зам.-министърът на правосъдието се надява скоро той да е готов за обществено обсъждане.

Министерството на правосъдието вече публикува за обсъждане проект за промени в Търговския закон, с който предлага реформа на всички етапи на производството по несъстоятелност. 

"Имаме среща с бизнеса, на която искаме да видим тяхната реакция по предлаганите промени. Имаме нужда от подобряване на правната рамка на несъстоятелността и нейното забързване. Това е част от условията за приемане в Еврозоната и наш ангажимент по Плана за възстановяване и устойчивост. Промените целят да изчистят производството по несъстоятелност, да направят по-добра бизнес среда и да дадат възможност на фирмите и предприемачите да се стабилизират - да се даде втори шанс", разясни Ганчев.

"За първи път в законодателството уреждаме фигурата на предприемачите. Понастоящем нямат възможност за втори шанс и не могат да се върнат за стопанския живот, стават вечни длъжници. А сега, като минат 3 години и са изплатили поне 1/3 от задълженията, да може автоматично да има бъдат опростени задълженията и да продължат със своята дейност", посочи още той.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК