Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Милен Велчев: Българският закон „Магнитски“ е ялова идея

Подкрепям влизането в еврозоната, но дали ще отговорим на Маастрихтските критерии, казва бившият финансов министър

30.05.2022 | 15:30 Редактор: Таня Харизанова

„Нямаме сто процентови гаранции, че това именно е планирания законопроект. Затова не бих искал да го коментирам в детайли. Само ще кажа, че съдейки от острите коментари от коалиционните партньори, не трябва непременно да очакваме, в този си вид, законопроектът да стане факт, защото доста заявки за последните шест месеца, за законопроекти и други конкретни действия в парламента, бяха направени и когато, както виждаме, те не се консултират предварително с коалиционните партньори в рамките на коалицията, обикновено, те не виждат бял свят“. Това каза в предаването „Опорни хора“ бившият финансов министър Милен Велчев по повод българския вариант на закона „Магнитски“.

„Според мен, тази идея е ялова, ако опитът е да се заобиколи съдебният контрол, защото така или иначе всяко административно действие на изпълнителната власт подлежи на административен контрол и когато то не е правомерно, то и съдебният контрол, в някакъв разумен период от време, ще блокира такива действия на правителството. А освен със законодателството, то трябва да бъде съобразено и с Конституцията, за гарантираните права на собственост и други граждански права. Също така да не забравяме, че гръмки заглавия, като „Български закон „Магнитски“ не са особено уместни, защото създават впечатление, че ефектът върху санкционираните лица ще бъде подобен на този, който има оригиналният закон „Магнитски“. Това далеч не е така, защото ако законът устои на съдебен контрол и бъде потвърден от съда, една конкретна мярка, че е законосъобразна, това създава проблеми на дадено санкционирано лице в рамките на България. Много от тези лица, които вероятно ще подлежат на такива санкции, сигурно имат авоари, активи в чужбина. Ние не сме с мощта на американската държава, която контролира цялата доларова система на разплащания, така че трудно могат да бъдат уплашени, по подобен начин, български субекти“, коментира Милен Велчев.

„Съдейки по досегашния опит за последните шест месеца, коалиционните партньори достатъчно ревниво се отнасят към даване на прекомерни правомощия на една партия или отделно взет политик и едва ли ще се стигне до такива черни сценарии".

„Нека да чуем мотивите на вносителите на законопроекта, но вероятно имат причини, поради които смятат, че досегашната правна уредба не работи достатъчно адекватно за наказване на престъпления спрямо европейския бюджет и други подобни, като пране на пари“, казва бившият финансов министър.

По темата за въвеждане на еврото у нас, Милен Велчев коментира:

„От коалиционните партньори скочиха и казаха, особено от „Има такъв народ“ :„Ами то това не е консултирано с нас, защо се взимат решенията по този начин“. Всъщност, бихме ли могли да влезем в еврозоната, какво трябва да направим, предвид ситуацията, в която се намираме? Аз подкрепям стремежа да влезем в еврозоната час по- скоро, но по- скоро съм скептичен относно способността ни да отговорим на всичките Маастрихтски критерии, най- вече на този за инфлацията. Инфлацията ни е двойно по - висока, по последна информация ние трябва да сме с инфлация малко по - висока от трите най- ниски страни от еврозоната“.

„В ЕС, в Източна Европа, има няколко страни, които водят своя независима парична политика и тя им е важен инструмент за регулиране на икономиката и засега те предпочитат да запазят този лост за регулиране. Дали работи добре за тях или не, не зная, но щом го запазват досега, може би са доволни от това, как го използват. Ние не сме в тяхното положение, ние сме в положението на Прибалтийските страни, най- вече, в положението на други малки икономики от Източна Европа, като Словения и Словакия, които при първа възможност влязоха в еврозоната и не съм чул никоя от тези страни да съжалява за това, което са направили“, категоричен е Милен Велчев.

Цялото интервю гледайте във видеото!