fallback

Постановка на Куклен театър НАТФИЗ поставя въпроса за пародията в брака

Повече за спектакъла разказаха проф. Боньо Лунгов и проф. Константин Каракостов

23.05.2022 | 09:41 Автор: Теодора Патронова

Куклен театър НАТФИЗ представя премиерата на "Любовта на Дон Перлимплин". Пиесата е написана в далечната 1933 г. от бележития испански писател Федерико Гарсия Лорка. Силата на тази драматургия е в това, че е актуална и в наши дни.

"Спектакълът се прие от публиката с аплауз, направо като бум. Не можеше да се влезе в залата. Много хора останаха навън. По време на цялото представление имаше аплаузи, така че засега сме щастливи", каза подготвилият постановката и адаптацията проф. Боньо Лунгов в "България сутрин". 

Режисьорът проф. Константин Каракостов изтъкна, че силата на кукленото изкуство много вдъхновява. А спектакълът е с продължителност 57 минути.

"Това е един и същи текст, който се повтаря три пъти. Единият е точно както е направено по Лорка. Вторият вариант е пародия на това как може да живее човек в брака. А третият вариант е как бракът може да бъде пълна пародия. Третият път е пародия и е събрана есенцията на текста. През цялото време главната героиня търси кой е този прекрасен юноша, в който тя е влюбена", обясни проф. Лунгов.

Проф. Каракостов коментира пред Bulgaria ON AIR, че е важно младите актьори да играят универсално, да бъдат търсени и конкурентоспособни, а това е въпрос на нюх и къртовска работа. 

"Студентите, работили по тази пиеса, са 10 момичета и 6 момчета, които в момента са 3-и курс. Това са млади хора, събрани от цяла България, които приехме с много любов и те откликнаха. Стана взаимно това разбирателство. Те са страхотни и много отдадени млади хора, които имат много качества и таланти", добави той.

Проф. Лунгов обърна внимание, че студентите се трудят много и затова резултатите са толкова добри.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback