Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Премиера на пиесата „Лулу“ в театър „София“

Класически сюжет на фатална жена, която увлича хората, казва режисьорът Крис Шарков

09.05.2022 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

На 10 май т.г. предстои премиерата на пиесата „Лулу“на Франк Ведекинд в театър „София“.

„Това е емблематичен текст за историята на театъра, който е по-малко популярен в България. Много неща за първи път се случват в тази пиеса – имаме за първи път фатална жена, за първи път се говори открито за обществени проблеми, като Zeitgеist – Дух на времето“. Това каза в предаването „Опорни хора“ режисьорът на „Лулу“ Крис Шарков.

„Ние сме общество в криза, което е връхлетяно от едно младо момиче, което променя това общество, тези хора. Тук става въпрос за един класически сюжет на фатална жена, в смисъл на съдбоносна, която увлича покрай себе си много други хора. Това е емблема, това е повече от пиеса, останала в историята на театъра. Има опера, има музикални и визуални изкуства, които са паралелни“, допълва режисьорът на „Лулу“.

„Аз играя заклета феминистка, много мощна жена, която също попада в мрежите на Лулу – с това увличане, което главната героиня успява да омагьоса всички персонажи“, каза от своя страна актрисата Дария Симеонова. „Със сигурност е много интересен образ и е нещо, което не съм правила, така че ми е безкрайно любопитно, трудно, но и сладкото предизвикателство го има. Летвата е висока“.

Любимата реплика на Дария е „въобще за нищо не ти завиждам“.

„Много са причините за постановката на „Лулу“. Много е важно за един текст да попадне в интересите на режисьора, който го прави и в интерес на трупата. Много рядко в театрите и двата интереса са задоволени. Трупата е в доста добра форма. Има много нови хора, други са в друг житейски период“, казва режисьорът на „Лулу“.

Крис Шарков уточнява:„Ние разказваме историята на Лулу през кино. Това досега не се е случвало. Това е ново. Тъй като една от темите в пиесата е, как една машина, една система от хора, която тя променя в последствие, използва човека като продукт и после го захвърля“.

Целия разговор гледайте във видеото.