България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

25-ото Габровско биенале - поглед с хумор към злободневните теми

Подробностите от Маргарита Доровска и Даниел Ненчев

19.05.2022 | 09:46 Редактор: Елеонора Танева

На 20 май се открива 25-ото издание на Габровското биенале. Събитията по откриването продължават до 24 май.

"Биеналето продължава до 30 септември. За пръв път освен в Габрово има изложба в "Гьоте институт" в София, програми във Велико Търново, Стара Загора, Атанасовското езеро, Бургас", уточни директорът на Музея на хумора и сатирата в Габрово Маргарита Доровска в студиото на "България сутрин".

"Чувство за хумор" е новата видео поредица с истории от 20 популярни личности, посветени на Музея на хумора и сатирата в Габрово, която е част от биеналето. Историите са под формата на "видео ваксини" срещу лошо настроение.

"Проектът събира актьори, артисти, музиканти, общественици, които разказват различни спомени от Габрово. Като например за жестокия студ в театъра от 90-те години. Геро и Любо Нейков си спомнят как след спектакъла не се чуват аплодисменти, защото хората са с ръкавици. Своите истории споделят също Дони и Мария Силвестър", сподели продуцентът Даниел Ненчев пред Bulgaria ON AIR.

25-ото издание на биеналето събира творци от цял свят.

"Имаме художници и карикатури от цял свят. Габрово посреща всичко интересно, което се случва в областта на хумора и сатирата, имаме и страхотна кураторска изложба "Тренинг за чувствителност". Подготвяме публиката да бъде по-чувствителна към черно-бялото, да виждаме повече тонове", поясни Маргарита Доровска.

Целта на организаторите е през призмата на хумора и сатирата да поставят акцент върху злободневните теми.

"Климатичните промени, икономическата криза, войната, възобновяемите енергийни източници. Надяваме се чрез хумора да достигнем до повече хора. За децата има страхотна изложба "Град градина" - ангажираме вниманието им върху това как да живеем заедно, да ги накараме да мислят за това, че всичко около нас не е даденост", добави Ненчев. 

От 23 май всеки делничен ден в ефира на "България сутрин" ще можете да се насладите на един от 20-те видеоклипа, посветени на истории, свързани с Габрово, "Дома на хумора и Карнавала" в града. Техен автор по проекта "Чувство за хумор" е Даниел Ненчев, а проектът е продуциран от "Плакат Комбинат" ЕООД и Музея на хумора и сатирата в град Габрово.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Ще е интересна тази поредица, предполагам, че ще се излъчва в музея в Габрово? Цялата, имам предвид. Сигнализирай за неуместен коментар