България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България на световната карта на изкуствата - първо последователно участие на Венецианското биенале

Не получихме награда, но сме обнадеждени за следващи участия след големия интерес, каза културният мениджър Мартина Стефанова

25.04.2022 | 09:34 Редактор: Елеонора Танева

Във Венеция беше открито 59-ото издание на Венецианското биенале на изкуствата. Страната ни участва за 10-и път в 140-годишната история на Венецианското биенале. 

"Това е първото ни последователно участие - преди 3 г. България имаше своето първо присъствие от десетилетия. Ние се намираме на световната карта на изкуствата на тези културни олимпийски игри. Българското участие продължава да представлява интерес - надявам се да продължим с това свое присъствие", заяви културният мениджър Мартина Стефанова в студиото на "България сутрин".

България е представена с проекта "Ето къде си" на художника Михаил Михайлов, изложен на експозиционното пространство "Спацио Рава".

"С проекта си художникът влиза в метаморфозата - как една архитектурна атмосфера може да се обвърже с човешкото тяло, съпроводен е с пърформанс. За първи път българският павилион успя да провокира толкова голям интерес, хората по всяко време могат да станат част от изложбата - има преплитане между човека, архитектурата и цялото. Не получихме награда, но сме обнадеждени за следващи участия. Ние не можем да не присъстваме на тази културна карта", подчерта Мартина Стефанова пред Bulgaria ON AIR.

Войната в Украйна е отразена на няколко фронта на Венецианското биенале. 

"Седмица преди откриването беше изграден Площадът на Украйна - пирамида от чували с пясък, които символизират опазването на украинското културно наследство. Около самия площад има опушени и опожарени пейки, целият площад е с детски рисунки и рисунки - интерпретации на известни художници. Този площад ще се променя през 6-те месеца на Биеналето", сподели Стефанова.

А руският павилион е останал затворен и с много охрана.

Общата тема на тазгодишното издание на Венецианското биенале е "Млякото на мечтите" - по романа на Елеонора Карингтън. Венецианското биенале продължава до 27 ноември. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК