България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Романът "Тронът на Алкирия" - завръщане в миналото или история за бягство от реалността

"Беше ми интересно да се върна в историята, която измислих преди 30 г.", сподели писателят Богдан Русев

25.04.2022 | 09:42 Редактор: Жаклина Иванова

30 години, след като сложи точката в продължението на култовата книга-игра "Варварският бог", Богдан Русев се завръща в света на Алкирия, за да разкаже една нова история - този път за "Тронът на Алкирия".

"Историята в този роман се развива в същия свят, който аз и моят съавтор преди 30 г. започнахме да измисляме. Имахме уникален шанс още като ученици да направим добро впечатление на първото издателство, което работеше в тази сфера. Написахме две книги тогава - "Варварският бог" и "Принцът на Алкирия".  Те си остават две от най популярните български заглавия", каза писателят Богдан Русев в студиото на "България сутрин".

Той сподели, че от известно време му е било интересно да се върне в историята, която е измислил преди години.

"За мен, като автор, предизвикателството и интересното всъщност в този проект беше това, че трябваше да вляза в история, която съм измислил преди 30 г. Подходих към тези текстове като към нещо, което съществува независимо от мен. Исках да напиша история за големите читатели. Това е едно фентъзи за големи хора, в никакъв случай не е детска или юношеска книга", добави писателят.

Русев обясни пред Bulgaria ON AIR, че със сигурност у хората го има това желание за бягство - в един свят, в който доброто побеждава.

"В тази книга това обаче не е точно така. И тогава, и сега, игрите освен средство за бягане, са и средство за социализиране. Тогава книгите-игри създаваха една общност, която продължава да съществува. Тези хора се виждат, дават си награди, коментират", каза още гостът в студиото.

Според него от една страна, книгите-игри са разиграване на тезата, че човек прави сам изборите си и зависимост от тях достига до един или друг край, но от друга страна, авторът на книгата-игра е този, който предварително знае всички възможности.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК