България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Държавата не изкупува зърно и няма субсидии за сектора, но не се задава зърнена криза

Очакванията са за добра реколта, заяви Костадин Костадинов

19.04.2022 | 08:11 Редактор: Елеонора Танева

Зърно в България има за 2 години напред след добива от 7,5 млн. тона през миналата година. Очаква се добра нова реколта. Това увери председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов в студиото на "България сутрин". 

"Няма опасност да стигнем до зърнена криза. Количеството е разпределено в мелнични комбинати, хлебозаводи, малка част е в производителите", уточни гостът.

Той алармира, че държавата все още не е започнала да изкупува зърното, каквато заявка беше дадена в началото на войната в Украйна.

"Държавата има намерение да изкупи определени количества зърно, чухме в началото на март от министъра, че това ще стане до дни, а сега сме средата на април. 570 лв. на тон е максимумът, който ще дава държавата. На борсите цената е 400 евро. Физическият пазар в страната търгува на 660-670 лв. на тон. Ние искаме изкупуването да става на пазарни принципи", коментира Костадинов пред Bulgaria ON AIR.

Друг проблем пред зърнопроизводителите е, че не получават помощ от държавата. Те поискаха такава заради високите цени на горивата и последствията от войната в Украйна върху стойностите на важните за сектора азотни торове.

"Производителите се справят сами, продадоха зърното си, за да осигурят настоящата и следваща кампания - да имат пари за семена, торове, препарати, горива. По отношение на зърнопроизводителите няма помощ от държавата. А в същото време искат от нас да бъдем социално отговорни по отношение на цената на зърното. Всичко е приказки на вятъра", заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Костадинов подчерта, че войната в Украйна ще продължи да дава отражение на сектора в целия свят.

"Виждаме, че конфликтът няма да приключи скоро, както и възстановяването на Украйна. Има дефицит на зърно - то ще е разменна валута с Египет, който има доста материали за производство на торове. Зърното в близките години ще бъде на добра цена, ако няма административни натиски от държавата", уточни събеседникът.

И прогнозира добра реколта след 2 месеца у нас.

"В момента пшеницата, която предстои след 2 месеца да приберем, е в много добро състояние. Искаме едно - да не ни се пречи да работим, защото досега само спънки и натиск има от страна на държавата", добави Костадинов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК