България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ликвидира ли се цял сектор от енергетиката ни и защо сме най-енергозависими?

"Ние се интересуваме от това да осигурим на българския потребител алтернативен източник", каза Пламен Петров

15.04.2022 | 08:24 Редактор: Искра Ангелова

От Българската газова асоциация изпратиха отворено писмо с призив към правителството да приеме условието на Русия за плащане на доставката на природен газ в рубли. Може ли да плащаме газа в рубли?

"Ние нямаме изход да не плащаме в посоченото от "Газпром" условие, същността на писмото е защо нямаме друга възможност. Първо трябва да се вземат решения, след това да се изпълнят. Ние сега не може да решаваме, ние ще поставим цялата икономика и бита в една безизходица. Когато се вземат икономически решения, те трябва да бъдат обезпечени. Ако българската държава компенсира всички тези необходимости, тогава Европейската комисия трябва да компенсира с решение българската държава", каза председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов в студиото на "България сутрин".

По думите му България е най-зависима от енергийната доставка.

"Ние 7-8 години имаме мораториум върху проучванията и добива на природния газ и нефт. И в същото време поставяме условия да преустановим доставката на природен газ. Ние сме притеснени, че по този начин се ликвидира цял сектор от енергетиката. Това е сектор в тази политика на "зелена икономика" има съществено място. Над Дунава констатирахме, че се извършва добив", допълни Павлов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че интерконекторът край Комотини не е проектиран за връзката за доставка на газа от Азербайджан.

"И сега получаваме газ от гръцката система. Неслучайно едно от първите действия, които предприе правителството, беше да освободи бившето ръководство на "Булгаргаз", което ограничи приемането на тези обеми. Свързването с европейската газова система ще стане, когато ние завършим връзката с "Балканския поток" и когато започне да функционира като интерконектор", посочи експертът.

Те предлагат да се изпълни програма за енергийна независимост.

"Основният критерий на бизнеса трябва да бъде цената, нищо друго не трябва да влияе. Ние се интересуваме от това да осигурим на българския потребител и българската икономика конкурентен и алтернативен източник. Нищо не получаваме безплатно", категоричен е Пламен Павлов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК