България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Психолог: Не споделяйте на децата разсъждения си за войната

"Ако родителите са прекалено емоционални, пренасят тази емоция на децата", посочи Анет Митова

23.03.2022 | 08:54 Редактор: Ваня Кузманова

Когато войната е централна тема в новините, най-уязвими се оказват децата. Как трябва да говорим с децата за конфликти и война?

"По много честен начин, дори ако на възрастните им е трудно, защото няма как да имаме всичките отговори. Трябва да е ясно, че ако родителите са прекалено емоционални, пренасят тази емоция на децата, които могат да си въобразяват много неща", предупреди психологът Анет Маринова в студиото на "България сутрин". 

По думите ѝ училището е един сигурен ресурс в помощ на родителите. Вторият ресурс са психолозите, които могат да помогнат в такива ситуации, когато родителите нямат отговор на всички въпроси.

"На пръв поглед децата не задават въпроси. Ученици, които обаче са със специални образователни потребности, виждам как специално се ангажират с тази тема и следят какво се случва на фронта", посочи психологът пред Bulgaria ON AIR.

"Изслушването и разбирането на конкретно дете е нещо, което бих дала като ориентир. Учениците се интересуват от сигурността и помощта", допълни Маринова. 

Психологът смята, че не трябва да споделяме нашите разсъждения или позиции.

"Сигурната позиция, която трябва да се вземе, е, че войната е нещо лошо и много хора се опитват да я предотвратят", заключи психологът Анет Маринова. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК