fallback

КНСБ: Поскъпването на храните ще продължи, очакваме до 25% инфлация

Всеки пети човек у нас е под линията за бедност, посочи Росица Макелова

14.03.2022 | 09:27 Автор: Здравко Черкезов

Цените на храните достигнаха исторически максимум през февруари, отбелязвайки ръст от 24,1% в сравнение със същия период на миналата година, поради скок в цената на растителните масла и млечните продукти.

"Нашите прогнози са, че поскъпването ще продължи при храните, където вече има ръст. Това са растителните и животинските масла, млечните продукти. При хляба също, но ще има малко забавяне", посочи Росица Макелова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ в студиото на "България сутрин".

Според нея голямата въпросителна е как домакинствата ще се справят със сметките си за ток, парно и вода. "40% изпитват затруднения да отопляват жилищата си, а всеки пети у нас е под линията за бедност", подчерта тя.

Инфлацията може да скочи до 25%, прогнозира Макелова. 

"Всичко зависи и от намесата на правителството на пазара, и подкрепата за бизнеса. Редно е да кажем, че КНСБ отново подкрепи бизнеса в исканията му за преформулиране на правителствената подкрепа за цената на тока и по-конкретно отпадане на таваните и удължаване на периода за компенсации", заяви синдикалистът пред Bulgaria ON AIR.

Макелова не очаква успокоение на цените в скоро време, тъй като войната в Украйна "до голяма степен" засяга България.

"Украйна е от големите производители на зърно, а и много от металите идват оттам. Скоро ще видим отражение върху много хранителни, а и нехранителни продукти", изтъкна тя.

По думите ѝ истерията за хранителни продукти като олио се е натрупала плавно през последните месеци.

"Наистина населението от края на миналата година обеднява, а това идва от цената на електроенергията на бизнеса, както и масовото съкращение на служители. Кризата провокира потребителите да са много чувствителни, виждаме го при обявяването на промоции - когато си броиш левчетата и при промоция се опитваш да се презапасиш", коментира Макелова.

Ролята на държавата е да даде спокойствие на населението, гарантирайки натрупването на запаси, стана ясно още от думите ѝ.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback