България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Директорът на Историческия музей в Пловдив със силни думи за Освобождението

Стефан Шивачев: 30-те хил. жертви от Априлското въстание принуждават Великите сили да вземат решение за възстановяването на България

03.03.2022 | 09:05 Редактор: Ваня Кузманова

Редица музеи и галерии у нас остават затворени на националния ни празник в знак на солидарност към украинския народ и случващото се в Украйна. Регионалният исторически музей в Пловдив обаче няма да се включи в инициативата. 

"Музеите в Пловдив ще работят от 9 до 17 часа. Работим с експозиции "Българско Възраждане". Експозиция, в която има специална зала за Руско-турската война и за битката за Пловдив", каза директорът на Регионалният исторически музей в Пловдив Стефан Шивачев за "България сутрин"

Той изтъкна, когато българите се вдигат -  българският въпрос  е представен в цяла Европа, а не само в Русия.

"Решението за Освобождението и възстановяването на българската държава е взето на конференция на Великите сили през есента на 1876 година и Русия води тази война с Великите сили. Те са велики, защото имат свои геополитически интереси", посочи Стефан Шивачев. 

Неговото мнение е, че за българския народ това е изключително важно. 

"Тези 30 хил. жертви по време на Априлското въстание принуждават Великите сили да вземат решение за възстановяването на българската държава", заяви Шивачев пред Bulgaria ON AIR.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК