fallback

Зам.-министър на икономиката: Няма напрежение около АЕЦ "Белене", експерти ще кажат кое е най-добре

Димитър Данчев коментира инфлацията, язовирите и закриването на Държавната петролна компания

17.02.2022 | 09:32 Автор: Здравко Черкезов

БСП призова коалиционните партньори да спазват споразумението, като изрази недоволството си от позицията на премиера, че АЕЦ "Белене" няма да се строи. Има ли търкания в коалицията?

"Няма напрежение за АЕЦ "Белене". Диалогът между коалиционните партньори върви съвсем нормално. Напрежението, което се опитва да се създаде около тази тема, е преувеличено", коментира заместник-министърът на икономиката Димитър Данчев в студиото на "България сутрин".

И поясни: в коалиционното споразумение е написано, че експертен съвет трябва да прецени кое е най-добро за българските граждани и устойчивото икономическо развитие на страната ни. 

"Той ще бъде последван от икономически съвет и на него ще се вземе политическото решение", добави Данчев.

По думите му закриването на Държавната петролна компания е трудно, но неизбежно решение.

"Искаме да върнем активната роля на държавата като стратегически инвеститор и в този смисъл решението за закриването ѝ не е лесно – остава въпросът как ще се съхраняват запасите. Ще търсим законодателно решение. Обсъжда се те да бъдат поддържани от държавата", обяви зам.-министърът на икономиката в ефира на Bulgaria ON AIR.

Данчев приветства решението на Министерството на земеделието да сложи край на спекулата с цените за дървата за огрев.

"Държавата се връща в своята роля. Дървата за огрев ще се продават директно от държавните и ловни горски стопанства на стойността, на която са придобити, без да има посредници и допълнителни такси за това. Средствата за организирането на тази дейност ще се финансират именно от добива на дърва", посочи той.

Годишната инфлация у нас надхвърли 9%, според данни на НСИ. Според Данчев високият процент се дължи на цените на горивата и харчовете за възстановяване от пандемията. 

"Решенията засега са мораториум, като от февруари месец се изплащат по 250 лв. на MWh на небитовите потребители, включително болници, църкви и манастири. Tърсим начин да изработим допълнителен механизъм за компенсиране високите цени на въглеродните емисии, което допълнително товари цената на електроенергията", съобщи зам.-министърът на икономиката. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback