fallback

Инфекционист: Делта може да се завърне мощно след Омикрон заради лекото преболедуване

Няколко месеца след лекото протичане на вируса човек може пак да се зарази с него или с Делта, заяви д-р Трифон Вълков

09.02.2022 | 08:41 Автор: Елеонора Танева

Омикрон продължава да доминира у нас. Прогнозите са до края на февруари да премине пикът на последната вълна. Учените стават все по-скептични, че Омикрон ще сложи край на пандемията.

"Въпрос на време е да се появи нов подвариант на Омикрон. С появата му не се изчерпват възможностите за нов щам. Ковид-19 има по-големи възможности да мутира. Оцеляват само тези варианти, които дават на новосформиралия се вирус еволюционно предимство - или по-лесно се предава, или заобикаля имунния отговор. В Омикрон и двете са налице", заяви д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница София в студиото на "България сутрин". 

Той подчерта притеснителна тенденция - нямаше пауза между Делта и Омикрон.

"Между всяка една вълна при предишните варианти на Ковид-19 имаше светъл период с ниска заболеваемост. Сега Омикрон се наложи над Делта варианта, докато той беше в своя разгар на разпространението", подчерта инфекционистът пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът отбеляза, че по-лекото протичане на Омикрон си има своята цена.

"При по-лекото протичане генерираният имунитет след преболедуване остава по-слаб. Няколко месеца след това можем да се заразим с друг вариант на вируса или отново с Омикрон. Някои учени предупреждават, че може да има завръщане на Делта заради слабия имунитет от Омикрон", заяви д-р Вълков.

Експертът е категоричен, че бустерна доза ваксина пази от тежко боледуване.

"Вероятността за влизане в болница или реанимация, както и да се стигне до смърт намалява с над 85%. Единствено не се знае за какъв етап от време са ефективни бустерните дози", подчерта инфекционистът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback