България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България на Игрите в Пекин - рекордно малка делегация и без очакване за медали

"Най-големи шансове за добро класиране има Владимир Илиев в биатлона", каза журналистът Миляна Велева

04.02.2022 | 09:45 Редактор: Искра Ангелова

Започват Зимните олимпийски игри в Пекин. България ще бъде представена от 16 спортисти в 7 спорта. Имаме ли шанс за медали?

"От българските спортисти е доста оптимистично да очакваме медали, в която и да е дисциплина, защото нашата делегация е рекордно малка - само 16 спортисти. Това не се е случвало от 38 години насам. Може би най-големи шансове за добро класиране има Владимир Илиев в биатлона, индивидуалната дисциплина на 20 км. Той там има сребърен медал. Този сезон не е показвал такива класирания, които да ни дават надежди, но на Олимпийски игри всичко е възможно и живото доказателство за това е Катя Дафовска", каза журналистът Миляна Велева за "България сутрин".

Тя смята, че в най-добра форма е скиорът алпиец Алберт Попов в дисциплина слалом.

"Има няколко класирания в топ 15 този сезон, така че с малко повече късмет може да е в шестицата, но защо не и медал. Това е неговата мечта. Сред другите ветерани е Радо Янков, който днес ще внесе флага. Както и Владо Зографски, който се върти около топ 20", допълни Велева.

Журналистът все пак подчерта, че участието в Олимпиада е постижение за всеки един спортист, но в последните 30 години България не е успяла да развие зимните си спортове.

"Температурите в момента са изключително ниски - минус 20 градуса, но се усещат като -32°. Това е и причината на откриването да има много малко спортисти. Те се пазят от студеното време, защото всяко едно откриване е съпроводено от часове очакване. А от друга страна заради изключително сериозните мерки за сигурност. Това е втората Олимпиада, която се провежда по време на нестихваща епидемия в световен план", коментира Миляна Велева.

Тя поясни, че всички спортисти в Пекин попадат в т.нар. "балони".

"Те трябва да са ваксинирани, след това се тестват на летището, след което започват ежедневни тестове с PCR. И ако някой се окаже положителен - той се изолира до следващ отрицателен тест. Местните хора бяха вкарани още преди месец в олимпийските балони и оттогава те не са излизали", подчерта журналистът.

САЩ, Великобритания, Австралия и Япония обявиха, че няма да изпращат свои официални делегации. Техният протест е срещу неспазването на човешките права в Китай. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК