fallback

Законопроект за културното наследство ще развива икономиката на старите ни столици

ИТН внася текстовете, но се надяваме на подкрепа от останалите партии, заяви Пламен Николов

27.01.2022 | 09:06 Автор: Елеонора Танева

Депутати от "Има такъв народ" внасят законопроект за опазване и развитие на старите български столици. Проектът цели опазване и развитие на старите столици, културни и духовни центрове - Плиска, Велико Търново, Велики Преслав, Видин, Силистра и Никопол.

"Той е плод на години усилия. Очакваме да има добър ефект в културен и икономически аспект. През годините два пъти е правен опит да се внесе такъв текст, но все неуспешно. Сега имаме амбицията да се реализира това, което обсъждахме по време на коалиционните преговори в сектор "Култура". Нашата идея е нещата да не бъдат фокусирани само върху съхранението на културно-историческото наследство, а и да се направят нови туристически маршрути. Така че да може икономиката в тези 5 области да се развива", заяви депутатът от "Има такъв народ" Пламен Николов в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че законопроектът е между първо и второ четене в Комисията по култура. Надява се на подкрепа от всички партии.

"Това е просто внасяне от наша страна, всичко останало искаме да се случи в дух на консенсус. Местните власти са от различни политически семейства. Идеята е да можем да фокусираме цялата енергия в законопроекта, за да не среща пречки. Опитваме се да синхронизираме нещата, така че всичко да започне от местните обществени съвети, които да кажат какво е необходимо като инфраструктура и финанси. От тях информацията ще се подава към ресорните министерства, за да може всичко да бъде обезпечено финансово. Така средствата за култура ще бъдат увеличени, както е записано в коалиционното споразумение", подчерта депутатът пред Bulgaria ON AIR.

Николов е категоричен, че предложеният законопроект дава решения на основни затруднения, с които институциите и хората се сблъскват в момента.

"Има възможност да се реагира гъвкаво на такъв тип недвижими културни наследства към съответните общини. Ще се разчита на държавно финансиране, на общинско, на средства от европейски фондове, също и на лични дарения", уточни народният представител. 

Очакванията му са също да бъде приета идеята 2 май да стане Ден на българските столици.

"Тази идея произтича от културните среди. Имаше предложение от БСП този Ден на старите столици да бъде на ротационен принцип - всяка година различна столица от историческите български градове да бъде домакин на такова събитие", допълни депутатът от ИТН.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback