България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Цветкова, ВМРО: Не сме против РСМ да влезе в ЕС, но историята остана на заден план

Недопустимо е в учебниците децата да учат как ние сме татари и фашисти, настоя тя

25.01.2022 | 09:20 Редактор: Елеонора Танева

Втори ден от визитата на македонското правителство у нас. От ВМРО проведоха демонстрация пред резиденция "Бояна", където ще се състои съвместното правителствено заседание. От партията искат референдум за българската позиция за Северна Македония.

"Приветствам решението на Националния младежки комитет на ВМРО да посрещне македонската делегация с транспаранти "Долу ръцете от българската история, език, памет", "Права за българите в РСМ". Това са исканията, които не бяха поставени от Кирил Петков, когато беше на посещение в Скопие миналата седмица", заяви Мария Цветкова от ВМРО в студиото на "България сутрин".

Тя припомни, че младежите от ВМРО са изпратили писмо до премиерите на България и РСМ с предложение да им подарят исторически книги, за да докажат общата българска история до 1944 г. 

Цветкова подкрепи думите на Ангел Джамбазки, че посещението на Кирил Петков в Скопие е било провал.

"Историята беше сложена на заден план, не беше поставен нито един въпрос от българската национална кауза в Северна Македония. Кирил Петков не каза нито дума за правата на гражданите на РСМ с българско самосъзнание. Това е недопустимо, при положение, че през последните десетилетия българите в Македония са репресирани. Премълчавайки тези теми, той загърбва правата на българите", коментира Цветкова пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че ВМРО не е против еврочленството на РСМ. 

"Между Охрид и Черно море не трябва да има граница. Това ще стане с влизането на Северна Македония в ЕС, когато бъдат защитени правата на българите и историята. Недопустимо е в учебниците децата да учат как ние сме татари, фашисти. Трябва да има сътрудничество и диалогичност. И да престанат претенциите за признаване на македонско малцинство в България", призова гостът в студиото.

Според Цветкова авиолинията София - Скопие е ненужна.

"Имаше такава и тя беше неработеща. Който иска да отиде до Скопие, което е съвсем близко, може да се качи на кола. Транспортна свързаност, инфраструктура, бизнес - това не са най-належащите проблеми. Това е имитиране на дейност", подчерта Цветкова.

Тя коментира и опита за натиск от Русия върху НАТО за изтеглянето на военни от България. 

"Никой няма право да поставя ултиматум върху нашата политика. България е суверенна държава и сама трябва да реши дали тук да бъдат разположени натовски войски. Не трябва да се поддаваме на натиск, трябва да спазваме своите съюзнически задължения към Алианса. Не трябва да се поддават българските държавници на натиск, какъвто има и от Америка", зави Мария Цветкова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК