България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Не вярваме в науката и ваксините заради политиците и прикриването на аварията в Чернобил?

Проблемът се корени в липсата на доверие в институциите, смята политологът проф. Росен Стоянов

21.01.2022 | 08:58 Редактор: Здравко Черкезов

Българинът не вярва в науката, защото не се доверява на официалните говорители – политиците. Оттам идва и недоверието във ваксините. Тази теза сподели политологът проф. Росен Стоянов в студиото на "България сутрин".

"Доверието на институции в България се счупи изцяло и дълбочинно по време на кризата през 1986 г. в Чернобил. Когато дори моето поколение, марширувайки под радиационния дъжд на 1 май, бе усмихнато и махаше на другаря Тодор Живков. Информацията бе скрита и оттам нататък се правят исторически изследвания кой какво е прикривал и как е манипулирал", припомни той.

Според него дефицитът на доверие е особено опасен по време на криза като пандемията, защото хората не са компетентни в здравната сфера.

"Ние би трябвало да се доверяваме на науката, но това означава да се доверяваме на официалните говорители – на институционализираната комуникация. Ние не се доверяваме, но има опасност те да са прави за нещо, да не ги послушаме и оттам нещата да станат като лавина – неуправляеми", предупреди проф. Стоянов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Дали политиците използват темата за Ковид-19 и ваксините за собствена облага, дава добра представа за техния морал и етика, стана ясно още от думите му.

"Темите, свързани с хляба и здравето, са най-разбираемите, най-болезнените и най-близките до нас. Затова често политиците спекулират именно с тях, а не с щастието, стандарта на живот, образованието. Хлябът и здравето. Това жонглиране с тези теми може на мислещите хора да даде представа за етиката и морала на онези, които ни управляват – докъде ги използват за собствена облага в такива ситуации и докъде се опитват коректно да ни дадат информация и съответно правото на личен избор", обясни той.

Политологът изрази съмнение, че сегашното правителство ще наложи задължителна ваксинация. Но ако го направи – ще падне от власт.

"Правителството и без това се държи на магия, там са много политически субекти, обединени в четири коалиционни партньора, които не са единни по въпроса. Категорично се съмнявам, че ще направят тази грешка. Просто ще паднат от власт", смята проф. Стоянов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК