fallback

РСМ не е малък търговски партньор на България, икономиката е опит за нов диалог

Икономистът Стоян Панчев: Проблемът е свързан с история, идентичност, геополитика

19.01.2022 | 09:14 Автор: Теодора Патронова

От особено значение за развитието на отношенията ни със Северна Македония са проектите, осигуряващи транспортна, инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност, с акцент върху коридор номер 8.

"Ако този коридор беше толкова важен, вече щяхме да сме видели прогрес по случването му. Големите неща, свързани с икономиките на двете страни, са се случили преди доста време в диапазона от 2000 и 2004 година, когато и двете страни влизат в една и съща търговска зона. Тогава се премахват всякакви форми на митнически ограничения и се започна едно регулаторно сближаване между страните от Западните Балкани и България", каза икономистът Стоян Панчев в "България сутрин".

По думите му икономиката между двете страни се развива добре и Северна Македония не е малък търговски партньор на България. 

"Проблемът е свързан с история, идентичност, геополитика. Икономиката е далечен момент, но тъй като е безспорна, тя излиза напред. Двата нови кабинета се опитват да водят посоката към икономиката. Моето съмнение към този подход е, че големите икономически крачки са направени вече в миналото и това са символни стъпки, а не сериозни към икономическия ефект", коментира Панчев пред Bulgaria ON AIR.

Икономистът обясни, че за 2021 година Северна Македония е третият ни най-голям партньор в региона, що се отнася до износ. На първо място е Турция. Като внос отново Северна Македония е на трето място. 

"Ако премиерът толкова го вълнуваха чисто стопанските взаимоотношения с някоя от страните на Балканския полуостров, която е извън ЕС, може би първо трябваше да мине през Анкара, след това през Белград и тогава да отиде в Скопие. Става въпрос за търсене на икономиката между двете страни като опит за създаване на нов диалог", поясни Панчев. 

"От Коридор номер 8 ще имат изгода други страни, например българските туристи, които пътуват за Западните Балкани. Това няма да е твърде голям директен положителен ефект за Северна Македония. Но този въпрос не изисква толкова висока делегация, която да отиде да комуникира по този въпрос", разясни икономистът. 

Според него стратегията е да се добавят други комисии и тогава тежестта на спорната комисия, свързана с историята, ще спадне, но той не мисли, че това ще проработи. 

Как трябва да действа България спрямо Северна Македония по пътя ѝ към ЕС?

Трябва да продължим досегашната си дипломатична политика, без да предприемаме резки ходове.
31%
Трябва да поставим ултиматум на РСМ по всички спорни точки - без подкрепа за ЕС, ако не се съгласят с исканията ни.
52%
Трябва да спрем всякаква комуникация с властите в РСМ, да забравим за темата и да ги оставим да се оправят сами.
8%
Трябва да окажем максимална подкрепа и по никакъв начин да не стопираме влизането на РСМ в ЕС.
8%
Общо 567 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback